Proč pít Yerba Maté

YERBA MATÉ - stimulační nápoj z Jižní Ameriky

CO JE YERBA MATÉ A JAKÁ JE HISTORIE?

Prvotní ochutnání tohoto blahodárného nápoje, který se pije ze speciálního kalíšku s kovovým brčkem, Vás může od pití yerby odradit. Pojďme se tedy společně podívat na to, co to vlastně yerba maté je, jaké má benefity a jak ji správně a chutně připravit!

Yerba maté je nálev ze sušených drcených listů a větviček cesmíny paraguayské. Yerba maté je rostlina, která se vyskytuje pouze v Jižní Americe na hranicích čtyř států: Brazílie, Paraguaye, Argentiny a Uruguaye. Před stovkami let tuto oblast obývali indiáni a jako první objevili blahodárné vlastnosti yerby maté. Všimli si, že žvýkáním listů cesmíny mají více energie, necítí se unavení, zlepšuje se jejich soustředění a kognitivní funkce a mají mnohem menší hlad. Tento účinek se ukázal jako velmi užitečný při celodenních túrách a loveckých výpravách. Později začali indiáni ze sušených listů rostliny připravovat hořký, trpký a intenzivně bylinný nápoj, který se stal součástí jejich každodenního života. Rostlina si získala oblibu a díky jezuitským misionářům začal vývoz do Evropy.

Yerba maté je ,,nápoj přátelství“ a obyvatelé Latinské Ameriky se o něj rádi dělí s rodinou, přáteli ale i s cizími lidmi.

Yerba maté se proslavila především svými povzbuzujícími účinky, které má na svědomí obsažený kofein. Je zcela zdravou a přírodní alternativou kávy a umělých energetických nápojů. Je také bohatá na vitamíny, minerální látky a další organické látky, díky nimž výborně prospívá fungování celého organismu.

Každá země má své vlastní zvyky, a proto se v různých zemích yerba připravuje trochu jinak, i když vždy ze stejné rostliny - cesmíny paraguayské. Stálý je způsob přípravy, nezbytné příslušenství a význam, který má pro obyvatele Latinské Ameriky.

BeFunky-collage-min

 

JAKÉ DRUHY YERBY MATÉ EXISTUJÍ?

Yerba maté se dělí podle země původu na několik druhů. Nezalekněte se množstvím názvů a informací, pomůžeme Vám se v tom zorientovat, jakože se Swaglift jmenujeme!

Druhy yerby maté podle země původu:

Argentinská yerba maté - je nejklasičtější yerbou, která se obvykle suší tradiční metodou krátkého vystavení plamenům ohně, někdy se navíc udí. Obvykle se podrobuje dlouhému zrání, které jí dodává jemnější a harmoničtější charakter. Směs obsahuje středně rozdrcené lístky, přiměřené množství větviček a trochu prachu.

Brazilská yerba maté - zde se yerba pije na několik způsobů:

  • mate green - hrubě drcené lístky cesmíny, téměř bez větviček a prachu. Tato yerba je sušená horkým vzduchem a nezraje, takže si zachovává šťavnatou zelenou barvu a svěží, jemnou chuť. Skvělá volba pro začátek vašeho dobrodružství s yerbou maté!
  • chimarrão - yerba maté rozemletá na velmi jemný prach, který se téměř podobá mouce. Má svěží zelenou barvu a k její přípravě a pití je zapotřebí speciální nádoba (cuia) a bombilla s velmi jemným filtrem (bomba). 
  • Ve fázi výroby se směs připravuje tak, aby chutnala skvěle zalitá jak horkou, tak ledovou vodou

Paraguayská yerba maté - poměrně na jemno rozemleté listy s dostatečným množstvím větviček a prachu. Její nejvýraznější chuť je intenzivní, hořká a trpká, za což vděčí sušení ohněm a kouřem. Paraguayská yerba maté patří z hlediska chuti a účinku k nejsilnějším, proto ji doporučujeme pokročilejším uživatelům maté.

Uruguayská yerba maté - jemně drcené listy se spoustou prachu (a někdy i s trochou větviček). Uruguayská yerba ve skutečnosti obvykle nepochází z Uruguaye - kvůli nepříznivé ekonomické situaci se v zemi yerba maté nevyrábí a dováží se z Brazílie. Brazilská yerba určená pro uruguayský trh je na obalu obvykle označena "Tipo PU1".

yerbamate-jpg

Druhy yerby maté v závislosti na použitých přísadách:

  • KLASICKÁ YERBA MATÉ - 100% cesmína paraguayská, bez přísad a dochucovadel. Na obalech těchto výrobků se často objevují výrazy jako classica, tradicional, despalada, elaborada, con palo nebo sin palo. Příklad: Guarani Tradicional
  • BYLINKOVÁ YERBA MATÉ - je voňavou kombinací cesmíny s funkčními bylinami. Mezi nabízenými bylinami se nejčastěji objevuje máta, citronová verbena a sušené okvětní lístky. Bylinky nejen zvýrazňují chuť cesmíny a dodávají jí příjemné osvěžení, ale často vnášejí i zajímavé účinky, například napomáhají trávení nebo jsou podporou při hubnutí.
  • OCHUCENÁ A OVOCNÁ YERBA MATÉ - tj. originální kombinace cesmíny paraguayské, aromatických látek (obvykle přírodních) a ovoce v různých formách (např. sušeného, lyofilizovaného nebo kandovaného). Aromata a ovoce zjemňují mírně intenzivní chuť yerby maté a nabízejí nesčetné možnosti vytváření originálních chuťových kompozic. Yerba maté s ovocnou příchutí se doporučuje zejména pro začátek vašeho dobrodružství s yerbou maté. Příklad: Verde Mate Green Mango & Maracuya, Verde Mate IQ Tropical, Guarani Exotic Rain, Yaguar Maracuya, Yaguar Mango Tango 
  • ORGANICKÁ YERBA MATÉ - z cesmíny pocházející z ekologicky certifikovaných plantáží. Keře cesmíny zde rostou bez použití chemikálií nebo umělých prostředků a výrobní proces podléhá přísné kontrole kvality. Příklad: Verde Mate Green Organica, Verde Mate Energia Organica
  • STIMULUJÍCÍ YERBY MATÉ - bývají obvykle obohaceny o guaranu, která dodává další dávku kofeinu. Příklad: Verde Mate Energia Organica,  Yaguar Energía Guaraná, Yaguar Wild Energy, Guarani Energia 

jerba maté-min

JAKÉ JE ZÁKLADNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO PŘÍPRAVU YERBY MATÉ?

Pokud jste si již stihli vybrat svou první yerbu, je čas pořídit si příslušenství potřebné k její přípravě a pití. Co budete potřebovat?

BOMBILLA – čti bombíža. Je to speciální brčko s filtrem, jejímž úkolem je oddělit nápoje od sedliny. Filtr na konci brčka při pití zachycuje lístky a větvičky, aby se nedostaly do úst. Nejuniverzálnější jsou bombilly vyrobené z nerezové oceli.

MATERO na yerbu maté je speciálně tvarovaná nádoba, ve které se připravuje nálev. Matera jsou vyrobeny z různých materiálů a mají různé tvary, takže lze rozlišit několik typů:

  • Palo santo - nádobka vyrobená z "posvátného dřeva" palo santa, které má "magické" vlastnosti. Yerba maté připravená v takové nádobě získává jedinečnou chuť a vůni.
  • Kalabása - nádoba vyrobená z přírodních plodů kalabásy. Stejně jako palo santo i kalabása "dává" nálevu yerby maté svou jedinečnou chuť a vůni.
  • Guampa - je speciálně tvarované matero, které se používá k pití studené varianty yerby - tereré. Původně se guampy vyrábějí z hovězího rohu, ale můžete se setkat i s guampami z palo santa, kalabásy nebo keramiky
  • Matero keramické – je nejoblíbenějším typem matera na yerbu maté. Keramická matera jsou relativně dostupná za nízkou cenu, v mnoha provedeních a barvách a navíc se snadno udržují - můžete je bez obav vložit do myčky.
  • Termo matero – jsou nádoby z nerezové oceli se speciální technologií, která udržuje teplotu várky po delší dobu.

OSTATNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ - čistící štěteček na čištění bombill, naběračka na yerbu maté - dřevěná lžíce, která usnadňuje odměření správného množství směsi, korková podložka – chrání povrch stolu před horkým materem, analogový teploměr – usnadňuje měření teploty vody na yerbu maté, což je při vaření velmi důležité.

 IMG_3507-min

 

Už máte první yerbu, matero a bombillu - teď je čas připravit první nálev! Příprava yerby maté je jakýmsi rituálem, proto je dobré si zapamatovat několik pravidel. Nebojte se, není na tom nic těžkého a brzy se to naučíte!

 JAK SE TRADIČNĚ PŘIPRAVUJE YERBA MATÉ?

1-min

  1. Směs nasypte do matera. Začněte s menší porcí, asi 2-3 čajové lžičky, pak můžete množství postupně zvyšovat klidně až na 2 – 3 polévkové lžíce.
  2. Nádobu zakryjte dlaní, otočte ji a mírně zatřepejte, aby se jemné části maté dostaly naspod a nedocházelo tak k ucpávání bombilly.
  3. Nakloňte nádobu tak, aby se směs yerby usadila na jedné ze stěn nádoby asi pod úhlem 45° a dejte nádobu do původní polohy.
  4. Bombillu dejte do části, kde není směs yerby.
  5. Pak lístky maté zalijte trochou teplé vody (kolem 40 - 50°) a nechte ji úplně vsáknout.
  6. Do prázdného místa, kde je sítko bombilly nalijte vodu 70 – 80° teplou. Voda by se neměla vařit, jinak zničí cenné látky, které se v yerba maté ukrývají.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…?

Z původní dávky yerby maté můžete připravit třeba až 6 nálevů? Lístky maté tedy po vypití hned nevyhazujte, to by bylo jednoznačné plýtvání! Vyhazují se až tehdy, kdy yerba nemá žádnou chuť. Závisí to také na použitém množství yerby při prvním nálevu.

 

YERBA MATÉ A KOFEIN

Vzhledem k několika faktorům (druh a množství použitého sušeného ovoce, způsob výroby, doba a teplota vaření) nelze přesně určit, kolik kofeinu se v yerbě nachází, ale uvádí se, že v jedné porci nápoje je přibližně 85 miligramů kofeinu. Pro porovnání espresso má cca 60mg kofeinu, hrnek filtrované kávy cca 140mg kofeinu, 230ml zeleného čaje 35mg kofeinu (také záleží na mnoha faktorech). Kofein z yerby maté se uvolňuje postupněji než kofein z kávy. Síla a množství kofeinu v nápoji klesá v závislosti na počtech nálevů. Yerba maté však obsahuje i další dva stimulanty – theofylin a theobromin, které spolu s kofeinem přispívají k vyšší účinnosti samotného kofeinu.

Základy přípravy yerby maté jsou jedna věc, a jakmile je zvládnete, můžete začít experimentovat. Jak se ukázalo, yerba se dá pít různými způsoby. Cesmína paraguayská se velmi dobře kombinuje s různými příchutěmi. Do nádoby s yerbou maté se tak mohou přidávat kousky ovoce, sušené citrusové kůry, čerstvé bylinky a dokonce i sladidla. Vodu lze nahradit ovocnou šťávou, džusem nebo mlékem. Možností je mnoho a vyplatí se experimentovat na vlastní pěst a najít svou oblíbenou příchuť!

Můžete si také připravit TERERÉ neboli studenou yerbu maté. Místo horké vody se používá voda ledová a často se přidávají kostky ledu. Vodu lze nahradit mraženým džusem. Studená variace yerby maté je velmi osvěžující a je vhodná zejména v horkých dnech.

  • Cocido – yerba maté v nálevových sáčcích nebo v rozpustné formě. Obvykle ji lze zalít vroucí vodou.
  • Roasted / tostada – pražená yerba maté. Lze ji zalít vodou, vodou s přídavkem mléka nebo vodu zcela nahradit mlékem. 

BeFunky-collage-min (1)

PROČ PÍT YERBU?

Mezi největší výhody yerba maté patří vysoký obsah živin, jako jsou vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) a vitaminy C a E. Dále obsahuje: hořčík, zinek, fosfor, železo, draslík, vápník a křemík. Díky výše uvedeným mikroživinám může lidské tělo správně fungovat.

Yerba maté obsahuje vysoké množství kyseliny chlorogenové, silného antioxidantu. Jeho užívání snižuje hladinu glukózy v krvi a může chránit před cukrovkou. Navíc je užitečný v boji proti inzulínové rezistenci, protože zvyšuje citlivost organismu na její působení. Kyselina chlorogenová obsažená v yerba maté navíc pomáhá při hubnutí.

Bylo vědecky prokázáno, že cesmína paraguayská potlačuje chuť k jídlu. Díky obsaženému matéinu se zrychluje metabolismus, a tím se rychleji spalují tuky. Proto se pití yerba maté doporučuje ženám i mužům, kteří se starají o svou štíhlou postavu.

Pro objektivní posouzení zdravotních přínosů yerba maté je potřeba více vědeckých studií a důkazů. Potenciální účinky yerba maté, které potvrdily předběžné studie: 

  • Boost energie a stimulace.                                                                                                 

  • Antioxidační vlastnosti.

  • Zlepšení nálady a deprese.

  • Může mírnit syndrom chronické únavy.

  • Potlačení chuti k jídlu, snižování tělesné hmotnosti.

  • Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

  • Vhodné při zácpě.

  • Při bolestech hlavy.

  • Podpora při osteoporóze.

  • Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

  • Snižování celkového cholesterolu (především LDL) a mírný pokles hladiny glukózy v krvi u lidí s cukrovkou II. typu.

  • Při infekci močových cest, kamenech v močovém měchýři a ledvinách.

 Pomohl Vám článek se v yerba maté trochu zorientovat? Pozvedněte své matero s bombillou a připijte si s námi NA ZDRAVÍ a na další DOBRODRUŽSTVÍ se Swagliftem!

Všechny druhy Yerba maté - Swaglift/YerbaMate čajík-min-min

 

 

Zpět do obchodu