Články

Jan Krasinský - LEGENDA O KOŇOVI!
  • CO TĚ MOTIVUJE NEBO INSPIRUJE STÁLE SE ZLEPŠOVAT A DRŽET SVŮJ SMĚR?

Mám štěstí, že dělám to, co mě baví a naplňuje.  Nepotřebuju proto tolik motivace. Takže to, že se chci zlepšovat, jde nějakým způsobem plynule samo.

  • JAKÉ MÁŠ MOMENTÁLNĚ CÍLE A ZA ČÍM SE ŽENEŠ?

Teď mě čekají dvě důležitý sportovní události - Strength Wars na SWAGLIFT DAY a také mistrovství ve STRONGMANECH. Udělali novou Strongman kategorii do 120kg, což je skvělý pro mě a pro stejný kluky, jako jsem já. Je to ideální pro ty, kdo jsou velký na 105kg a malý na OPEN kategorii. Chci být u začátku téhle kategorie, protože si myslím, že do budoucna to bude hodně zajímavá a koukatelná kategorie. Předpokládám, že bude hodně nabitá skvělýma a silnýma lidma. A já bych si to první vítězství chtěl urvat pro sebe.

Koláž na web (1200 x 370 px) (2)

  • JAKÝ JE TVŮJ NEJVĚTŠÍ ZÁŽITEK, CO JSI ZAŽIL V RÁMCI SWAGLIFT TVORBY?

Největší zážitek byly samozřejmě války (Strength Wars) - především celá LIGA, která finišovala finálem s Facelessem. Další skvělý zážitek, který jsme s Pavlisem zažili byl trip do Ameriky, kam jsme jeli točit taky války. Tam jsem bojoval proti jednomu z největších silových idolů - Larrym Wheelsem. Celý tenhle trip byl mega skvělý zážitek a myslím, že něco takového už se nedá jen tak opakovat.

  • JE NĚCO, CO BYS SI PŘÁL VE SVÉ KARIÉŘE ZOPAKOVAT NEBO USKUTEČNIT DNES ZNOVU SE VŠEMI MOMENTÁLNÍMI ZKUŠENOSTMI?

Myslím, že nic bych neopakovat a že všechno je tak, jak má být. V podstatě tak jak se to všechno událo, tak mě to vyformovalo takového, jaký jsem teď, proto bych nic neměnil.

Koláž na web (1200 x 370 px) (1)

  • 1 RADA CO DĚLAT A 1 RADA CO NEDĚLAT, POKUD CHCI ZAČÍT SOUTĚŽIT V SILOVÝCH SPORTECH.

Začněte se věnovat precizní technice a systematice, kloubům, šlachám, atp.

  • ANABOLIC HORSE JE SAKRA VELKEJ POJEM VE FITNESS, NESTÝSKÁ SE TI PO MASCE VE VÁLKÁCH?

Období s maskou bylo fakt skvělý a občas si po ní postesknu. Ve finále přes ní ale není kurva nic vidět a fakt se přes ní na hovno dejchá.. :-D Ale to období bylo super a pokud se mají války vrátit, je dost možné, že vytáhneme i tu masku!

  • JAKÝ MÁ VÝZNAM BÝT SOUČÁSTÍ SWAGLIFTU A CO BYS ŘEKL O NAŠEM BRANDU?

Swaglift tady působí už déle než samotný Anabolic Horse (který jsme vytvořili s Pavlisem). Můžu říct, že jsem byl u zrodu tohoto brandu a jsem rád, jakým směrem to směřujeme. Jsem rád, jaký máme v týmu sportovce a jsem rád, jak se to rozšiřuje. Jsem taky rád, jakým stylem jsme to udělali, protože to není ve spoustě věcech jednoduchý. Jsem upřímně fakt rád za to, kam se to postupně dostává a jsem vděčný za ten styl, který si držíme a s jakou precizností a důrazem na maximální kvalitu naše supláče vyvíjíme. Díky moc Vám všem našim zákazníkům a fanouškům, že to pushujete dopředu, protože bez Vás by to nešlo!!!

Koláž na web (1200 x 370 px) (6)-min

  • MŮŽEŠ POPSAT, CO DĚLÁŠ MIMO TRÉNINK PRO SVŮJ ROZVOJ A DOSAŽENÍ ÚSPĚCHŮ?

To nejdůležitější co potřebuju, je zázemí a mít prostor a čas pro regeneraci.

  • NEJOBLÍBENĚJŠÍ SUPLEMENTY A MUST HAVE VĚCI PRO PÁR % ZLEPŠENÍ NA CESTĚ K ÚSPĚCHU?

Můj nejoblíbenější suplement byl, je a vždy bude KRÁLIČÍ KREV, protože tenhle suplement vznikl úplně jiným stylem než všechno ostatní. Králičí Krev jste pushovali dopředu a ještě ani neexistovala, takže to mělo mega hype. Bylo to původně založeno jen na totální srandě a ve finále vznikl seriózní a kvalitní nakopávač. Must have suplement je jednoznačně PROTEIN a Lipozomální vitamin D3+K2, protože je většina naší populace deficitní. 

Koláž na web (1200 x 370 px) (5)-min

  • CO TI MOMENTÁLNĚ DĚLÁ NEJVETŠÍ RADOST V ŽIVOTĚ?

Největší radost života je můj 4,5 letý syn. Není nic víc a nikdy nebude. 

  • JAK NEJRADŠI PROKRASTINUJEŠ?

Víte, že rád prokrastinuju u PC her - Wowko (mám to rád no, jsem taky trochu nerd). Další moje záliba jsou vodní dýmky - v Plzni mám vlastní Shisha Bar Ignite, ale to už taky asi všichni víte.

K čemu je dobrý L-ARGININE?

L-ARGININEL-ARGININ HCL (2)-min

L-arginine je tzv. podmíněně esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo dokáže vytvořit samo, ale pro všechny toto množství nemusí  být dostatečné a ideální. Obzvlášť s přibývajícím věkem se ukazuje, že se jeho tvorba v těle snižuje a zvýšenou potřebu argininu máme i při rychlém růstu, nemoci nebo zranění. Je tedy důležité ho přijímat i ze stravy (najdeme ho třeba v mase, rybách, vejcích, mléčných produktech, sóje, ořeších, semínkách,..). Jeho suplementace se vyplatí u sportovců, u osob se sníženou imunitou, u lidí s kardiovaskulárními potížemi a u pánů s erektilní dysfunkcí. Pojďme se společně mrknout na to, co to L-arginine vůbec je, na jeho příznivé efekty na náš organismus a proč jsme do Swaglift L-arginine přidali i HCL.

 

 

CO TO VLASTNĚ JE a JAKÉ JSOU JEHO BENEFITY?

L-arginine je prekurzor oxidu dusnatého (NO), který pomáhá zvýšit průtok krve v cévách, podporuje také pružnost cév a okysličení svalů. To vede k rychlejšímu dodání živin do svalových tkání a tzv. napumpování. Těchto účinků můžeme krásně využít právě při sportu, jelikož nám to může napomoct zlepšit výkon a vytrvalost během cvičení. Z benefitů argininu se můžou těšit jak siloví tak i vytrvalostní sportovci. L-arginine je také důležitý v regeneračních procesech a pro tvorbu svalové hmoty. L-arginin je kritický v době nemoci a traumatu. Potřeby L-argininu se za těchto okolností výrazně zvyšují.

 

Suplementace L-argininem může být i podporou kardiovaskulárního zdraví. Jak již bylo řečeno, L-arginin pomáhá rozšiřovat cévy a tím zlepšovat průtok krve v cévách a chránit tak před vznikem aterosklerózy (ucpávání cév). To může vést ke snížení rizika srdečních chorob jako je infarkt nebo mrtvice. Studie a meta-analýzy ukazují, že použití L-argininu poskytuje významné pozitivní přínosy pro snížení systolického a diastolického krevního tlaku u hypertenzních dospělých.

 

L-arginin může pomoci zlepšit sexuální zdraví a to tak, že může zlepšit erekci u mužů. Především u těch, kteří trpí erektilní dysfunkcí. NO vytvořený z argininu je uvolňován nervovými zakončeními v penisu a způsobuje roztažení krevních cév, které je zodpovědné za erekci. Díky své schopnosti zlepšovat průtok krve může vést k pevnějším a trvanlivějším erekcím. Při léčbě se využívá doplňků s L-argininem, případně s L-citrulinem. Arginin se v těle enzymaticky štěpí na oxid dusnatý a citrulin se v těle štěpí na arginin, který se poté opět štěpí na oxid dusnatý. Pro maximální účinek je tedy vhodná i kombinace těchto dvou suplementů.

 Koláž na web (1200 x 370 px)

L-arginin hraje důležitou roli v podpoře imunitního systému a také podporuje hojení ran. Arginin je prekurzorem pro tvorbu dusíkatých oxidů (NOx), které jsou důležité pro regulaci imunitní odpovědi a zánětu. Působí také na hladké svalstvo, což hraje roli při posouvání potravy dále ve střevech.

 

K využití oxidu dusnatého dochází i v nervové soustavě, kde má roli v učení a podpoře paměti. NO, který se produkuje z L-argininu, působí také jako neurotransmiter a modulátor v mozku. Má vliv na několik aspektů mozku, včetně dlouhodobé potenciaci, procesu, který je základem pro učení a paměť. Je zde několik teorií, které naznačují, že L-arginin by mohl zlepšit kognitivní funkce díky své roli v syntéze NO a zlepšení cévního zdraví mozku, což by mohlo podporovat lepší průtok krve a dostatečné okysličení mozkových tkání. Avšak klinické studie potvrzující tyto efekty jsou omezené, a tak je třeba další výzkum, aby byly tyto účinky plně pochopeny a potvrzeny.

 

L-arginin je rovněž důležitý pro produkci růstového hormonu, který je vylučován hypofýzou. Arginin stimuluje sekreci růstového hormonu, který má širokou škálu pozitivních účinků na tělo, včetně podpory svalového růstu, zvýšení metabolismu tuků a podporu celkového hojení a regenerace těla. V klinických studiích bylo ukázáno, že administrace L-argininu může zvýšit hladinu cirkulujícího růstového hormonu u některých jedinců, zejména když je přijat v dávce, která je dostatečně velká a na lačno.

 

_ L-ARGININ  kdo-minCO ZNAMENÁ TO ,,L“ VE SLOVĚ L-ARGININE? 

Písmeno "L" ve slově L-arginin odkazuje na konfiguraci molekuly, konkrétně na to, že má tzv. levotočivou optickou aktivitu, ale pro nás je podstatné hlavně to, že tato "L" forma je přirozenou a biologicky významnou formou aminokyselin. L-aminokyseliny jsou přirozenou formou aminokyselin nalezenou v proteinech všech živých organismů.

 

JAK L-ARGININ UŽÍVAT?

Doporučujeme dávkovat 5g (1 odměrku) 30-60 min před silovým tréninkem a pro maximalizaci účinku kombinovat s L-CITRULINEM. Tyto látky působí synergicky a dojde tak k maximálnímu zásobení svalů krví. Po tréninku můžete také využít kombinaci s l-glutaminem. Pro podporu krevního oběhu a snížení krevního tlaku můžete dávku 5 - 10g  rozložit až do třech rovnoměrných dávek v průběhu celého dne.

PROČ JSME ZVOLILI FORMU HCL?

L-arginin HCL je jednou z forem L-argininu. Tato forma se preferuje před jinými formami kvůli lepší stabilitě a využitelnosti. HCL forma argininu může být také šetrnější k žaludku, což může být důležité pro jedince, kteří mají citlivější žaludek. Koupíš ho tady, stačí kliknout.

 

MÁ NĚJAKÁ NEGATIVA?

Při užívání L-argininu byste měli být opatrní, pokud užíváte také léky proti erektilní dysfunkci, jako je sildenafil (Viagra) nebo tadalafil (Cialis). L-arginin může způsobit pokles vašeho krevního tlaku, takže i pokud máte nízký krevní tlak nebo užíváte léky na kontrolu krevního tlaku, měli byste se před jeho vyzkoušením poradit s lékařem. Se svým lékařem se také poraďte, pokud jste prodělali mrtvici nebo srdeční infarkt.

 

 

 

 

https://doi.org/10.1016/j.jcm.2016.06.002

https://doi.org/10.1080/00926230390155104

DOI: 10.1016/j.jsxm.2018.12.002

PMID: 33587327

PMID: 32370176

Výlet za Samem Sulekem!

 

  • KDO VYMYSLEL VÝLET DO ANGLIE? BYL TO SPONTÁNNÍ VÝLET ČI PLÁNOVANÝ?

 Chlupák: Dlouho plánované to určitě nebylo. Vzniklo to tak, že jsem natáčel s kamarádem Pepou Zajíčkem video na YouTube. Hodnotili jsme výsledky v kulturistické soutěži Arnold Classic v Americe. Zmínil jsem se u natáčení videa, že podobná akce proběhne za pár dní v Anglii, načež Pepa navrhl, že bychom tam mohli letět.

  • KOMPLIKACE JSOU JIŽ TRADICÍ, KDYŽ SWAGLIFŤÁCI NĚKAM JEDOU. BYLY I TENTOKRÁT NĚJAKÉ KOMPLIKACE PŘI CESTOVÁNÍ?

Kuba: Samozřejmě. První komplikace se ukázala hned na letišti v Praze, kde jsme zjistili, že Hanz nemá koupenou letenku :-D .. Špatně jsme se domluvili, jak to bylo celé na rychlo. Hanz se k nám připojil jako poslední člen, poslal jsem mu letenky ke koupi. Pak mi volal a já pochopil, že nemůže koupit tu zpáteční letenku. Tak jsem mu ji koupil (z Anglie do Prahy), ale nekoupil jsem mu tu do Anglie. Hrozilo tak, že s námi Hanz nepoletí a že mi udělal jen skvělý odvoz na letiště :-D.. Nicméně se to hned vyřešilo, letenku jsme koupili na místě na letišti dokonce levněji než přes aplikaci.

 Expo koláž

 

  • JAK VYPADAL VÁŠ VÍKENDOVÝ HARMONOGRAM NA FITNESS EXPU A CO TO VLASTNĚ BYLO ZA AKCI?

Kuba: Hlavním tahákem pro nás bylo potkat Sama Suleka. Třídenní expo Arnold Classic bylo plné dalších známých influencerů, takže harmonogram byl jasný - užít si to co nejvíc a potkat fitness ikony, které sledujeme a máme k nim nějaký vztah. 

  • JAKÉ ZNÁMÉ OSOBNOSTI JSTE POTKALI?

Kuba: Potkali jsme všechny atlety sponzorované značkou YoungLA. K těmto influencerům patří například Noel Deyzel, Ten Twins, Shizzy, Lex Little, Alex Eubanks nebo James English. Na expu jsme potkali další známé osobnosti jako například: Greg Douchette, Andrew Jacked, Ronnie Coleman, Phil Heat, Dorian Yates, Hafthor, atd.

  • KDO NA VÁS UDĚLAL NEJVĚTŠÍ DOJEM?

Chlupák: Největší dojem na mě určitě udělal David Laid. Působil opravdu klidně a vyrovnaně, nikam nespěchal a to i přes to, že se kolem něho seběhlo desítky až stovky fanoušků.

Kuba: Pro mě bylo největším zážitkem mluvit s Davidem Lidem. Další skvělý dojem na mě udělal Greg Douchette a samotný Sam Sulek.  Bohužel ve většině případů nebyl prostor prohodit více slov kvůli davům fanoušků či security. Snažili jsme se natočit co nejvíce interakcí a dokonce se nám podařilo natočit rychlý rozhovor s Alexem Eibanksem, který můžete vidět ve videu u Chlupáka.

  • JAKÝ JE SAM SULEK VE SKUTEČNOSTI? MĚLI JSTE MOŽNOST S NÍM MLUVIT?

Kuba: Myslím, že jsme na něj udělali dojem, když jsme mu řekli, že jsme z ČR. Sam má v Česku kořeny. Působil na nás stejně jako ve videích - klidný a vlídný. Bylo mu až líto, když nás sekuriťák tlačil pryč a bylo vidět, že by s námi prohodil klidně ještě pár slov.  Stoupnout si vedle něj byl zážitek a to ne jen kvůli tomu, že je to horda svalů. ale kvůli tomu, že z něj vyzařuje něco jiného než z ostatních slavných fitness influencerů. Možná to je tím, že je slavný poměrně krátkou dobu.

Arnold Classic expo

  • ANABOLIC HORSE JE SVĚTOVÝ POJEM. POZNAL TĚ TAM NĚKDO?

Hanz: Největší lichotka pro mě byla, když nejsilnější benchaři světa znali pojem Anabolic Horse, což můžete vidět ve videu. Plus s některými známými osobnostmi už se známe. Dokonce jsme potkali pár fanoušků z ČR i SR.

  • GYMSHARK GYM JE PRO VEŘEJNOST ZAVŘENÝ, SMÍ TAM JEN ATLETI. JAK JE MOŽNÉ, ŽE JSTE TAM BYLI?

Chlupák: Ano, tato posilovna je normálně uzavřená pro veřejnost. Právě díky tomu, že se ve městě Birmingham, kde má GymShark sídlo, odehrávalo expo, otevřeli posilovnu pro veřejnost. Pravděpodobně jen proto, aby sklidili nějakou pozornost, jelikož bývají na takové akci vždy hlavním sponzorem, tento rok byl GymShark vytlačen firmou YoungLA.

  • UKÁZALI JSTE JIM, JAK SE ZVEDÁ V ČR? JAKÁ ČÍSLA JSTE POTAHALI?

Hanz: Dali jsme si tři tréninky během dvou dnů + několik challenges na expu. Největší pozornost jsme si získali právě v GymShark Lifting Clubu, kde jsem tahal 350kg deadlift a tlakoval 180kg v sedě. Bylo fajn užít si tu skvělou atmosféru a uvědomit si, že v mojí hlavě je tohle vlastně jen průměrný výkon, ale pro většinu lidí je to něco, co nevidí jen tak.

  • VZALI JSTE SI SEBOU NĚJAKÉ MUST HAVE SUPLEMENTY, KTERÉ JSTE NEMOHLI NECHAT DOMA?

Hanz: Swaglift lipozomální vitamín D3+K2 byl do Anglie naprosto jasné. Nemohl jsem doma nechat ani Králičí Krev, L-Citrulline a samozřejmě GG Booster, abychom zvládli celé Expo.

Swaglift expo

  • BYLI JSTE SPOLU CELÝ VÍKEND. NELEZLI JSTE SI NA NERVY?

Kuba: Cestovali jsme ve čtyřech a musím sám říct, že jsem byl mile překvapen, jak jsme to zvládli. Každý něčím přispěl. Musím říct, že jsme si sedli a nesetkali jsme se s žádným konfliktem či ponorkou. Spojuje nás společný humor, zájem o fitness, zvedání a celý tento svět kolem cvičení. Těším se s klukama na další společný akce ať už tady či za hranicemi!

  • CO BYSTE CHTĚLI VZKÁZAT LIDEM?

Hanz: Neseďte doma na prdeli a jezděte na podobné akce! Nasávejte tu atmosféru a čerpejte motivaci, kde to jen jde! Prostě si ten fitness svět užívejte s podobnou sortou lidí! Vidíme se na naší mega velký akci v Praze na SWAGLIFT DAY už 15.6.2024!!!  VSTUPENKY!!!

 

Jak zlepšit spánek

Proč je spánek důležitý pro naše zdraví?

Spánek je jedním z nezbytných pilířů lidského zdraví a celkové pohody. Je to období, kdy tělo odpočívá a regeneruje, zatímco mozek zpracovává informace a ukládá vzpomínky. Nedostatek spánku nebo špatná kvalita spánku mohou mít závažné důsledky pro fyzické i duševní zdraví jedince.

Důvody, proč je spánek důležitý:

  • Regenerace těla: Během spánku se tělo opravuje a regeneruje. Dochází k opravám tkání, zvyšuje se hladina růstového hormonu a obnovuje se imunitní systém. Díky tomu je spánek klíčový pro fyzickou regeneraci.
  • Podpora duševního zdraví: Kvalitní spánek je nezbytný pro duševní rovnováhu. Nedostatek spánku může zvýšit riziko vzniku úzkostí, deprese a dalších duševních poruch.
  • Kognitivní funkce: Spánek má klíčový vliv na kognitivní funkce, jako je paměť, učení, rozhodování a koncentrace. Kvalitní spánek je nezbytný pro optimální fungování mozku a jeho schopnost zpracovávat informace.
  • Regulace emocí: Dobrý spánek je spojen s lepší schopností regulovat emoce a vyrovnávat se se stresem. Nedostatek spánku může vést k emocionální nestabilitě a snížené schopnosti řídit své emoce.

Jak zlepšit spánek:2-min

  • Vytvořte si pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát i vstávat ve stejnou dobu každý den, i o víkendech. Pravidelný spánkový režim pomůže synchronizovat vaše biologické hodiny a zlepší kvalitu spánku. I když je lákavé si o víkendu přispat, raději to nedělejte. Spánek se bohužel nedá naspat do zásoby. Spěte 7 – 8 hodin každý den!
  • Kofein: Kofein obsažený v kávě, yerba maté, GGBoosteru nebo Králičí Krvi má stimulační účinky a může způsobit potíže s usínáním, zejména pokud je konzumován v pozdějších odpoledních nebo večerních hodinách. Doporučujeme proto omezit příjem kofeinu v průběhu pozdějšího odpoledne a večera, jelikož se kofein odbourává i několik hodin.
  • Vyhýbání se modrému světlu: Modré světlo, které vydávají elektronická zařízení jako jsou chytré telefony, TV, čtečky, tablety nebo počítačové obrazovky, může narušit přirozený spánkový cyklus. Modré světlo potlačuje tvorbu melatoninu, hormonu odpovědného za regulaci spánkového cyklu, což může vést k potížím s usínáním a narušenému spánku. Nošení brýlí blokujících modré světlo ve večerních hodinách může pomoci chránit oči před negativními účinky modrého světla a podpořit přirozený spánek. Večer také není vhodné svítit stropními žárovkami (evokuje slunce). Používejte spíše přízemní lampičku s oranžovým či červeným spektrem (evokuje oheň). Modré světlo ale není nic špatného, je součástí slunečního svitu. Proto je velmi důležité vystavit se modrému světlu hned ráno, aby došlo k dostatečnému a kvalitnímu probuzení.
  • Úplná tma: V místnosti, kde spíte, byste měli mít ideální podmínky na spaní. Vhodná je úplná tma. Žádné svítící kontrolky, blikající wi-fi modem, svítící hodiny nebo světlo z ulice. Nejlepší jsou blackoutové závěsy či rolety a všechny kontrolky přelepit, aby vás světlo nevyrušovalo. Pokud nemáte možnost úplné tmy a nebo třeba cestujete letadlem, určitě je vhodnou volbou i maska na spaní.
  • Technika dýchání Andrewa Weila: Před spaním si vytvořte rituál, který vám pomůže uvolnit se a připravit se na spánek. To může zahrnovat čtení, poslech relaxační hudby nebo dechové cvičení 4 – 7 – 8. Tato jednoduchá technika dýchání byla vyvinutá Dr. Andrewem Weilem, známým lékařem a expertem na integrativní medicínu. Jak na to: 6-min
  1. Usaďte se nebo si pohodlně lehněte. Zavřete oči a uvolněte svaly celého těla.
  2. Dejte špičku jazyka na horní patro za zuby a nechte ji tam po celou dobu cvičení.
  3. Nádech: Pomalu a tichounce se nadechněte nosem a počítejte do čtyř.
  4. Zadržení dechu: Držte dech na sedm sekund.
  5. Výdech: Vydechněte ústy, počítejte do osmi, a současně uvolněte svaly.
  6. Opakujte: Tuto sekvenci opakujte 4 – 8x.

Tato technika dýchání může pomoci snížit stres a úzkost, uklidnit mysl a tělo a připravit vás na klidný spánek. Pravidelné používání této techniky před spaním může přispět k tomu, že se rychleji usnete a budete spát hlouběji a klidněji. Doporučuje se vyzkoušet tuto techniku pravidelně a pozorovat, jaký má vliv na váš spánek a celkovou pohodu

  • Optimální podmínky pro spaní: Do pohodlné postele s kvalitní matrací a polštářem, které podporují správnou polohu těla a minimalizují bolesti zad a krční páteře, se opravdu vyplatí investovat. Optimální teplota pro spánek se pohybuje kolem 18°C. Dobře vyvětraná místnost může pomoci udržet čerstvý a zdravý vzduch, což může přispět k lepšímu spánku. Zajištění správných podmínek pro spánek je klíčem k dosažení hlubokého, obnovujícího odpočinku a celkové pohody.
  • Jídlo před spaním: Není vhodné chodit spát s úplně lačným žaludkem, protože by vás mohl přepadnout hlad v době usínání nebo by vás dokonce mohl hlad v noci probudit. Není ale ani ideální najíst se těsně před spaním. Rozhodně byste se večer měli vyvarovat těžkým jídlům. Jako poslední jídlo dne doporučujeme lehčí jídlo 1 – 2 hodiny před spaním. Pro každého bude tento čas individuální.
  • Doplňky stravy: Kromě zavedení zdravých spánkových návyků a technik relaxace můžete také zvážit použití doplňků stravy, které mohou podpořit zdravý a regenerační spánek. Existuje několik doplňků, které byly spojeny se zlepšením kvality spánku a podporou relaxace. U nás na SWAGLIFT.COM najdete: 9-min
  1. Magnesium bisglycinát: Hojně se mluví o výhodách hořčíku pro zlepšení spánku. Magnesium bisglycinát je jednou z nejlépe absorbovatelných forem hořčíku a může pomoci uvolnit svaly a podpořit klidný spánek. Užívá se v odpoledních či večerních hodinách.
  2. Cherry Night: Instantní nápoj obsahující kombinaci aminokyseliny L-Glycinu, koncentrátu z višně obecné, extraktu z čínských datlí a hořčíku. Lze doporučit všem, kteří chtějí zlepšit kvalitu spánku a celkové zklidnění mysli.
  3. Nightcap: Nightcap je pokročilý nootropický nápoj na podporu relaxace a klidného spánku.
  4. Double Calm: Tento doplněk zajišťuje podporu při úzkosti, stresu a nespavosti.

Hackněte svůj spánek a vytvořte pro něj optimální podmínky. Spánek je základním prvkem zdravého životního stylu a jeho nedostatek může mít závažné důsledky pro celkové zdraví a pohodu. Dodržování zdravých spánkových návyků a péče o kvalitu spánku by měly být prioritou pro každého, kdo dbá o své dlouhodobé zdraví a blaho.

Bikina z Moravy

A7406666-min

Naše kráska FitSabina

Vyzpovídali jsme Sabču během stěhování do jejího nového domu. Probrali jsme její plány do budoucna, návrat na youtube, život s Jánkem a především, co byl klíč k jejímu úspěchu ve sportovní kariéře a proč odmítla nabídku v Clash of the Stars.  

1. Kam míří dnešní Sabča, potom co pověsila kariéru Bikini Fitness na hřebík?

Dnešní Sabča míří už hlavně za zdravím, funkčním tělem s udržitelnou formou. Teď aktuálně jsem si přes zimu trochu navýšila příjem a snažím se lehce nabrat zase nějaké svaly, ale nic nepřeháním, nemám žádný přísný režim, jedu hlavně na pocit. Občas mám takový nával, že bych se na stage vrátila, ale Jánko mi to vždy hodně rychle rozmluví :D Teď se chci hlavně věnovat přípravě svých závodnic na soutěže.

2. Nestýská se ti po bojových sportech a nechtěla by si začít něco kontaktního?

Občas trošku stýská, ale právě tím, jak je to kontaktní a já čím jsem starší tím víc ztrácím tu mladistvou nebojácnost, kdy mi bylo všechno jedno. Teď už vím, kolik by mě stály nový zuby, kdybych si svoje vyrazila :D a víc si jich vážím. To stejné prsa – představím si, jak bych musela na novou operaci, kdybych si poškodila tvrdou ránou implantát a kolik b y to stálo peněz a hlavně času se dávat zase do kupy a rychle mě to přejde.
Dokážu si představit se vrátit ke sportovnímu wushu, které není kontaktní a je víc o sestavách, skocích, gymnastice. Ale moje záda by mi teda nepoděkovala. Nebo začít dělat Taichi. Obojí mě trochu láká ale bohužel na to kvůli práci nemám už vůbec čas, většinu dne trávím u plánů za počítačem nebo s klienty a když mám trochu času, skočím do fitka nebo se věnuju aktivitám s pejskem. Kdybych měla víc volného času, asi bych o tom ale přemýšlela, ještě bych si zazávodila.

3. Proč si odmítla nabídku v Clash of the Stars a změnila bys někdy názor?

Mluvila jsem o tom už podrobněji v podcastu. Ve zkratce mi nepřijde fajn podporovat ten bizár. Je smutné, že spousta fighterů tvrdě dře roky na to, aby zápasili za pár drobáků a pak nějakej jouda, co neabsolvoval ani jeden trénink bere za jeden „zápas“ takový bomby. Plně respektuju, že to lidí baví, já sama se na to občas podívám, bizár prostě táhne, ale nerada bych toho bizáru byla součástí. Mít slavnější jméno je sice hezký, ale za co? Aby mě pak už nikdo pořádně nebral vážně, protože jsem byla bizárovat v clashi? To si těch 100 tisíc radši teda odpustím, za to mi to nestojí, zůstanu max jako divák.

BeFunky-collage3-min

4. Chybí ti závodění? Nebo si spokojená s rolí trenérky?

Občas ano, ale spíš mi chybí ta forma než to závodění, i když i po tom si trošku někdy zastesknu. Nejen ty závody samotné, ale všechny ty zážitky okolo, cestování, setkávání se s lidma. Bylo to fajn, ale už tomu nechci asi obětovat tak strašně moc času, zdraví a hlavně teda peněz, mezinárodní závodění je dost drahé.

5. Výživa VS dřina ve fitku, co je rozhodující a kde je potřeba větší znalost a disciplína?

Obojí. Jedno bez druhého nemůže být, tedy pokud zůstáváme u témata závodní formy. Tam opravdu nejde vymýšlet žádné kompromisy a je třeba dodržovat řádně jak trénink, tak nastavený jídelní plán, který se v průběhu přípravy taky průběžně mění podle toho, jak jde forma. Každopádně na to, aby člověk trochu zhubnul, stačí selský rozum – jíst o něco míň a hýbat se o něco víc než doteď. Zvýšit příjem bílkovin, jíst víc zeleniny a ovoce a už jen díky tomu by měl člověk jíst automaticky míň kalorií, když bude víc sytější z toho zdravého a těch kravin už se do něj tolik nevleze. Ani nebude mít díky vyššímu příjmu bílkovin tolik chutě, protože bude mít větší pocit sytosti.
Není potřeba žádných extrémů na to, aby člověk shodil pár kilo. Pokud to nezabere, tak si zjistit, co je to kalorická bilance a pomocí např. kalorických tabulek se dostat do mírného 
kalorického deficitu (např 10 %). A pokud pořád nic, tak děláš někde chybu a je potřeba oslovit někoho, kdo tomu rozumí a s jídlem nebo i tréninkem pomůže, nepouštět se každopádně sám do žádných nesmyslných drastických diet. Nejsou dlouhodobě udržitelné a většinou si tím člověk do budoucna akorát přitíží a zdravé hubnutí je následně o to komplikovanější.
 

BeFunky-collage4-min

6. Na co by si měly holky dát pozor, kdyby se chtěly naplno věnovat závodní přípravě?

Uf, tohle není odpověď na 1 odstavec ani 1 stránku, to je tak na celý podcast :D Ve zkratce bych doporučila, pokud s tím nemají žádné velké zkušenosti, oslovit kvalitního trenéra a investovat tím tak do svého zdraví. Závodní příprava není vůbec jednoduchá, i když se jede tím nejšetrnějším způsobem, protože závodní forma je sama o sobě nezdravá, vzhledem k tomu, jak nízké procentu tuku je na podiu žádané a tedy je to nápor na zdraví ať už se člověk chystá opatrně nebo ne.
Bez kvalitních znalostí si může člověk v přípravě dost ublížit, proto bych se na první soutěž nechystala určitě sama a svěřila bych se do dobrých rukou. Pokud nemá člověk dost znalostí a zkušeností a vrhne se sám do přípravy – v lepším případě přijde na podium nedotažená se špatnou formou, v horším si ponese zdravotní komplikace. Doporučuju hledat trenéra ne na základě toho, kolik medailí jeho svěřenci vyhráli, ale jak se jim daří po závodech. Strhat někoho z kůže aby měl formu na závody dokáže každej druhej trenér, ale dostat se zpět do fyzického i psychického balancu je po závodech těžší, než se může zdát a zajímala bych se hlavně o to, jak se trenér stará o své svěřence i mimo závodní sezonu.

7. Můžeš jmenovat věc, která byla klíčová k dosažení tvého úspěchu?

Za vším, co mi v životě vyšlo, stála hlavně pevná vůle a vytrvalost.

BeFunky-collage5-min

8. Jakou jednu věc by lidé měli dělat a nedělat, aby se dostali kam chtějí?

Nevysrat se na to při prvním pádu na hubu. Cesta k cíli není většinou lineární a dnes všichni čekají, že všechno bude hned. Na dobrý věci se čeká, vyžadují trpělivost a konzistenci.

9. Stanovuješ si dlouhodobé plány a cíle?

Určitě, celý život. Já si musím plánovat všechno jinak jsem nesvá. Mám svůj denní TO DO LIST, ale taky rozpis na týden a vždycky mám hlavní cíle stanovené na roky dopředu. Obdivuju, jak někdo může žít „ze dne na den“ a neřešit budoucnost, já bych se zbláznila. Samozřejmě mi plány někdy nevyjdou a průběžně je měním, jak se život vyvíjí.

BeFunky-collage1-min

10. Chceš se vrátit naplno k tvorbě videí nebo obsahu pro lidi a máš nápady, na co se můžeme těšit?

Doufám, že až se uklidní situace po spuštění shopu, tak se k točení začátkem příštího roku vrátíme.

11. Jak ovlivňuje tvůj vztah s Jánkem, tvůj fitness život? Štve tě něco?

Fitness život mi to neovlivňuje asi vůbec. Co se týká cvičení, tam se nic zásadně nezměnilo. Jídlo jsem teda držela mnohem poctivěji, protože jsem si prostě nekupovala domů kraviny a tak jsem je ani nejedla, teď už je to náročnější, když máme doma furt dobroty a mlsám :D Ale nejsem v žádné redukci, takže mi to nevadí. Jánko mi změnil život v mnoha ohledech hodně, ale co se týká fitness tak tam zrovna téměř vůbec.

BeFunky-collage2-min

 

Proč nosit ČERVENÉ BRÝLE

BRÝLE BLOKUJÍCÍ MODRÉ SVĚTLO        A7409201

JAK JE TO S TÍM MODRÝM SVĚTLEM? ŠKODÍ NÁM?

Ano i ne. Modré světlo samo o sobě není vůbec nic špatného, pokud na nás působí ve správný čas a správné intenzitě. Modré světlo je součástí slunečního svitu. Našemu cirkadiánnímu rytmu to říká, že je den. Tím pádem nás během dne udržuje aktivní, zlepšuje nám kognitivní funkce mozku, zvyšuje bdělost, zlepšuje náladu a díky správnému nastavení cirkadiánního rytmu i zkvalitňuje noční spánek.

CO JE TO CIRKADIÁNNÍ RYTMUS?

Toto téma by si zasloužilo samostatný článek, jelikož jsou o něm napsané celé knihy. Vezmeme to tedy teď úplně jednoduše a v budoucnu se na to ještě podíváme v jiném článku.

Cirkadiánní rytmus jsou naše vnitřní hodiny. Je to přirozený rytmus našeho těla.

Když se venku začne stmívat, na sítnici oka dopadá méně modrého světla a naše tělo dostane signál, že se blíží čas večera a tedy i čas spánku. Centrální hodiny vyšlou signál do epifýzy a ta začne produkovat melatonin – spánkový hormon. Postupně se začne snižovat tělesná teplota a tělo se připraví ke spánku. Melatonin má důležitou funkci v regulaci cirkadiánního rytmu a je to zároveň jeden z nejsilnějších antioxidantů našeho těla.

Přesně naopak je tomu ráno, kdy začnou naše oči vnímat první světlo. Centrální hodiny dostanou ze sítnice signál, že se blíží den, zastaví se produkce melatoninu a tělo začne produkovat hormon kortizol, který nás nabudí a připraví na aktivní den.

Tímto způsobem za pomoci světla regulují a synchronizují centrální hodiny vnitřní a vnější čas a tedy i procesy v našem těle.

3 (1)-min 5 (1)-min

A KDY JE TEDA MODRÉ SVĚTLO ŠPATNÉ?

Modré a zelené spektrum světla ve správné intenzitě přes den je v pořádku a je pro naše zdraví prospěšné. To ale neplatí v případě, kdy v pozdních večerních hodinách koukáte do rozsvíceného telefonu, sledujete TV, svítíte žárovkami a nebo sedíte u PC a doděláváte práci či seminárku. Tato skvělá chytrá zařízení, která nám mnohdy usnadňují život, nám ho můžou tentokrát komplikovat, aniž bychom si to uvědomovali.

Modré světlo, které tato zmíněná zařízení obsahují, narušuje ve večerních hodinách produkci melatoninu (hormonu spánku).

Díky špatné produkci melatoninu dochází k narušení cirkadiánního rytmu. Velmi často tak oslabený cirkadiánní rytmus vede ke špatnému usínání či ranní letargii. Nedostatečná produkce melatoninu může mít mnoho projevů, např. výkyvy energie, nechutenství nebo naopak nadměrný pocit hladu, špatné trávení, neschopnost dosáhnout požadovaného cíle – zhubnout, nabrat svalovou hmotu, atd.

Některé projevy jsou dlouhodobějšího rázu a nemusíme je pociťovat hned. Může se jednat o rychlejší stárnutí, sníženou vitalitu, zvýšenou náchylnost na civilizační onemocnění, oslabený imunitní systém či zvýšený stres a pocit emocionální nestability.

Problémem nemusí být pouze narušený cirkadiánní rytmus ale i narušování zdraví našich očí. Modré světlo je vysokoenergetické viditelné světlo, které může mít negativní vliv na naše oči. Dlouhodobé vystavení modrému světlu může například způsobit digitální únavu očí a zvýšit riziko věkem podmíněné makulární degenerace.

 BeFunky-collage (8)-min

A CO ZELENÉ SVĚTLO? KDY JE TŘEBA HO BLOKOVAT? IMG_5617-min

Zelené světlo se nachází v oblasti viditelného světla s vlnovou délkou přibližně od 500 nanometrů (nm) do 565 nm a je tedy těsně nad modrým světlem. Podobně jako modré světlo, i zelené světlo je vyzařováno ze slunečního záření a umělých světelných zdrojů, jako jsou žárovky, mobilní telefony, počítačové obrazovky a televizory. Zelené světlo neaktivuje sítnicové dráhy tolik jako modré nebo jiné světelné paprsky, takže je méně pravděpodobné, že vyvolá migrénu. Přestože modré světlo může snižovat hladinu melatoninu dvakrát více než zelené světlo, doporučujeme se zelenému světlu před spaním vyhnout.

Ne vždy je ale zelené světlo pro tělo špatné. Pokud se tedy zrovna nechystáte spát, tak má zelené světlo kromě účinků na kolagen a pigmentaci vliv na lepší průtok krve do kůže, což podporuje hojení a omlazení. To může vést k celkovému zlepšení stavu pokožky a léčbě onemocnění, jako jsou ekzémy, dermatitida a růžovka. Pokud se vystavíte zelenému světlu v místnosti, světlo využívá své specifické vlnové délky, které pomáhají podporovat tvorbu kolagenu, snižovat záněty a zlepšovat hladinu energie. Především je však terapie zeleným světlem skvělou LED terapií při migréně a akutní i chronické bolesti. Terapie zeleným světlem snižuje chronickou bolest, úzkost a depresi. 

PROČ NOSIT ČERVENÉ BRÝLE?

Modrému světlu je vhodné se přibližně 1,5 – 2 hodiny před spaním vyhnout právě z toho důvodu, aby nedocházelo k narušování produkce melatoninu. Večer a před spaním je ideální nosit brýle s oranžovým nebo červeným zbarvením

Pokud tedy ve večerních hodinách potřebujete něco dodělat na PC, koukáte na seriál v TV, sjíždíte sociální sítě nebo koukáte na YouTube Anabolic Horse videa, určitě si brýle nasaďte, ať vaše oči nenamáháte a nenarušujete si tvorbu melatoninu. 

  • SWAGLIFT BRÝLE FLASH mají oranžová skla a dokážou odbourat 100 % modrého světla. Jelikož blokují 80% zeleného světla, jsou vhodné třeba i k večerní práci na PC.
  • SWAGLIFT BRÝLE RED VISION  - mají červená skla a dokážou odbourat 100 % modrého a 100 % zeleného světla světla.

DALŠÍ TIPY PRO ZLEPŠENÍ SPÁNKU A TVORBY MELATONINU:   7 (1)-min

  • Noste červené brýle 1,5 – 2 hodiny před spaním.

  • Ve večerních hodinách doporučujeme svítit spíše mírným slabším teplým (žlutým až červeným) světlem přízemní lampičky než intenzivními bílými stropními žárovkami.

  • Nastavte si noční (červený) režim obrazovky ve vašem telefonu – uvidíte, jak se vašim očím uleví.

  • Zakryjte všechny možné svítící kontrolky ve vaší ložnici.

  • Používejte blackout závěsy či žaluzie, aby vám nesvítilo pouliční světlo do místnosti, kde spíte.

  • Používejte masku na spaní, pokud vám to není nepříjemné.

  • Choďte spát v přibližně stejný čas.

  • Spěte minimálně 7 hodin.

  • Nejezte těsně před spaním.

Červené brýle jsou na trhu již několik desítek let. Původně měly pomáhat s migrénami. Teď přicházejí do obliby čím dál tím více pro jejich benefity. My ve Swagliftu říkáme, "červenými brýlemi dokážeš získat hodně parády za málo peněz". A pokud je nerozsedneš, zůstanou ti na celý život.

A7409171-min

JAK SI NASTAVIT ČERVENÝ REŽIM OBRAZOVKY TELEFONU?

iPhone

Nastavení → zpřístupnění → displej a velikost textu → filtry barev → zapněte barevné tónování a oba posuvníky posuňte co nejvíce doprava → dejte dvakrát ZPĚT (zpřístupnění) → zkratka zpřístupnění (úplně dole) → filtry barev → nyní 3x rychle po sobě zmáčkněte tlačítko vpravo z boku iPhonu. Hotovo.

Takhle si každý večer můžete nastavit červený režim obrazovky a nebudete tak tolik namáhat vaše oči.


Android

Aplikace Obchod Play → do vyhledávání ,,twilight“ → nainstalujte aplikaci a otevřete jí → zobrazí se info o modrém světle (přečíst nebo přeskočit) → dejte aplikaci povolení měnění barvy obrazovky → dovolit → otevře se nabídka, kde sjeďte k aplikaci TWILIGHT a aktivujte → vraťte se zpět do aplikace a zvolte, zda chcete sdílet s aplikací polohu, která je potřebná pro automatickou filtraci modrého světla podle západu slunce v dané lokalitě → aplikace zobrazí další možnost filtrovat lištu a uzamykací obrazovku → dovolit → instalované služby → TWILIGHT → aktivujte na ,,zapnuto“ → twilight → vraťte se zpět → zvolte si časy, kdy se má filtrovat modré světlo (to je na vás) → volíte si teplotu barvu a intenzitu.

 

 

 

 

PNG ČERVENÉ png oranžové

Proteinové Banánové lívance

Vyzkoušejte náš recept na skvělé proteinové lívance

Vláčné a nadýchané lívance s proteinem jsou ideálním víkendovým receptem. Pokud máš doma přezrálé banány, tak tohle je recept přesně pro tebe! Navíc je to easy
peasy a nepotřebuješ žádné extra kulinářské dovednosti. Pusťme se do toho!

Co budeš potřebovat:

  • 2 vejce
  • 1 banánu
  • 150 ml mléka
  • 30 g banánového Swaglift Protein Complexu
  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 čl skořice
  • 1 čl bezfosfátového prášku do pečiva

Postup je jednoduchý a rychlý:

Rozmixujte vajíčka, banán a mléko. Poté přidejte celozrnnou mouku, protein, prášek do pečiva a skořici. Těsto rozmixujte do hladka. Opečte z obou stran na pánvičce na ghí nebo na kokosovém oleji. Podávejte např. se zakysanou smetanou, skyr jogurtem, tvarohem, domácí marmeládou, ořechovým
máslem… Ozdobit můžete sezónním nebo mraženým ovocem a polít můžete čekankovým, datlovým nebo javorovým sirupem.

Přejeme dobrou chuť :) IMG_8845-min

 

Hodnoty na 1 porci:
30g Bílkovin / 55g Sacharidů / 9g Tuku / 10g vlákniny / 400 kcal

Proteinový Banánový chlebíček

Máme pro Vás skvělý recept na banánový chlebíček plný bílkovin díky našemu Protein Complexu.

Budete potřebovat:

  • 4 banány
  • 2 vejce
  • 60g oleje (kokosového, řepkového,..)
  • 250g celozrnné špaldové mouky
  • 60g banánového PROTEIN COMPLEXU
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 190ml mléka
  • 50g medu
  • 50g březového cukru
  • skořice
  • 2čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli

 Postup je velmi jednoduchý a rychlý:

Troubu předehřejte na 170°C. Dva banány rozmačkejte vidličkou, přidejte olej, tekutý med nebo čekankový sirup a vejce. Vše společně vyšlehejte a přidejte zbytek ingrediencí a pečlivě promíchejte. Formu vymažte a vysypte moukou nebo použijte pečící papír a těsto vlijte do formy. Jeden vejpůl rozřízlý banán dáme doprostřed hloubky těsta a navrch dáme druhý rozřízlý banán. Pečeme 45-55 min.

Jak si ho vychutnáte je jen na Vás. Třeba se sklenicí mléka, umíchaným proteinem, čerstvým ovocem a nebo třeba s tvarohem. Přejeme dobrou chuť :)  

BeFunky-collage (7)-min

 

Proč pít Yerba Maté

YERBA MATÉ - stimulační nápoj z Jižní Ameriky

CO JE YERBA MATÉ A JAKÁ JE HISTORIE?

Prvotní ochutnání tohoto blahodárného nápoje, který se pije ze speciálního kalíšku s kovovým brčkem, Vás může od pití yerby odradit. Pojďme se tedy společně podívat na to, co to vlastně yerba maté je, jaké má benefity a jak ji správně a chutně připravit!

Yerba maté je nálev ze sušených drcených listů a větviček cesmíny paraguayské. Yerba maté je rostlina, která se vyskytuje pouze v Jižní Americe na hranicích čtyř států: Brazílie, Paraguaye, Argentiny a Uruguaye. Před stovkami let tuto oblast obývali indiáni a jako první objevili blahodárné vlastnosti yerby maté. Všimli si, že žvýkáním listů cesmíny mají více energie, necítí se unavení, zlepšuje se jejich soustředění a kognitivní funkce a mají mnohem menší hlad. Tento účinek se ukázal jako velmi užitečný při celodenních túrách a loveckých výpravách. Později začali indiáni ze sušených listů rostliny připravovat hořký, trpký a intenzivně bylinný nápoj, který se stal součástí jejich každodenního života. Rostlina si získala oblibu a díky jezuitským misionářům začal vývoz do Evropy.

Yerba maté je ,,nápoj přátelství“ a obyvatelé Latinské Ameriky se o něj rádi dělí s rodinou, přáteli ale i s cizími lidmi.

Yerba maté se proslavila především svými povzbuzujícími účinky, které má na svědomí obsažený kofein. Je zcela zdravou a přírodní alternativou kávy a umělých energetických nápojů. Je také bohatá na vitamíny, minerální látky a další organické látky, díky nimž výborně prospívá fungování celého organismu.

Každá země má své vlastní zvyky, a proto se v různých zemích yerba připravuje trochu jinak, i když vždy ze stejné rostliny - cesmíny paraguayské. Stálý je způsob přípravy, nezbytné příslušenství a význam, který má pro obyvatele Latinské Ameriky.

BeFunky-collage-min

 

JAKÉ DRUHY YERBY MATÉ EXISTUJÍ?

Yerba maté se dělí podle země původu na několik druhů. Nezalekněte se množstvím názvů a informací, pomůžeme Vám se v tom zorientovat, jakože se Swaglift jmenujeme!

Druhy yerby maté podle země původu:

Argentinská yerba maté - je nejklasičtější yerbou, která se obvykle suší tradiční metodou krátkého vystavení plamenům ohně, někdy se navíc udí. Obvykle se podrobuje dlouhému zrání, které jí dodává jemnější a harmoničtější charakter. Směs obsahuje středně rozdrcené lístky, přiměřené množství větviček a trochu prachu.

Brazilská yerba maté - zde se yerba pije na několik způsobů:

  • mate green - hrubě drcené lístky cesmíny, téměř bez větviček a prachu. Tato yerba je sušená horkým vzduchem a nezraje, takže si zachovává šťavnatou zelenou barvu a svěží, jemnou chuť. Skvělá volba pro začátek vašeho dobrodružství s yerbou maté!
  • chimarrão - yerba maté rozemletá na velmi jemný prach, který se téměř podobá mouce. Má svěží zelenou barvu a k její přípravě a pití je zapotřebí speciální nádoba (cuia) a bombilla s velmi jemným filtrem (bomba). 
  • Ve fázi výroby se směs připravuje tak, aby chutnala skvěle zalitá jak horkou, tak ledovou vodou

Paraguayská yerba maté - poměrně na jemno rozemleté listy s dostatečným množstvím větviček a prachu. Její nejvýraznější chuť je intenzivní, hořká a trpká, za což vděčí sušení ohněm a kouřem. Paraguayská yerba maté patří z hlediska chuti a účinku k nejsilnějším, proto ji doporučujeme pokročilejším uživatelům maté.

Uruguayská yerba maté - jemně drcené listy se spoustou prachu (a někdy i s trochou větviček). Uruguayská yerba ve skutečnosti obvykle nepochází z Uruguaye - kvůli nepříznivé ekonomické situaci se v zemi yerba maté nevyrábí a dováží se z Brazílie. Brazilská yerba určená pro uruguayský trh je na obalu obvykle označena "Tipo PU1".

yerbamate-jpg

Druhy yerby maté v závislosti na použitých přísadách:

  • KLASICKÁ YERBA MATÉ - 100% cesmína paraguayská, bez přísad a dochucovadel. Na obalech těchto výrobků se často objevují výrazy jako classica, tradicional, despalada, elaborada, con palo nebo sin palo. Příklad: Guarani Tradicional
  • BYLINKOVÁ YERBA MATÉ - je voňavou kombinací cesmíny s funkčními bylinami. Mezi nabízenými bylinami se nejčastěji objevuje máta, citronová verbena a sušené okvětní lístky. Bylinky nejen zvýrazňují chuť cesmíny a dodávají jí příjemné osvěžení, ale často vnášejí i zajímavé účinky, například napomáhají trávení nebo jsou podporou při hubnutí.
  • OCHUCENÁ A OVOCNÁ YERBA MATÉ - tj. originální kombinace cesmíny paraguayské, aromatických látek (obvykle přírodních) a ovoce v různých formách (např. sušeného, lyofilizovaného nebo kandovaného). Aromata a ovoce zjemňují mírně intenzivní chuť yerby maté a nabízejí nesčetné možnosti vytváření originálních chuťových kompozic. Yerba maté s ovocnou příchutí se doporučuje zejména pro začátek vašeho dobrodružství s yerbou maté. Příklad: Verde Mate Green Mango & Maracuya, Verde Mate IQ Tropical, Guarani Exotic Rain, Yaguar Maracuya, Yaguar Mango Tango 
  • ORGANICKÁ YERBA MATÉ - z cesmíny pocházející z ekologicky certifikovaných plantáží. Keře cesmíny zde rostou bez použití chemikálií nebo umělých prostředků a výrobní proces podléhá přísné kontrole kvality. Příklad: Verde Mate Green Organica, Verde Mate Energia Organica
  • STIMULUJÍCÍ YERBY MATÉ - bývají obvykle obohaceny o guaranu, která dodává další dávku kofeinu. Příklad: Verde Mate Energia Organica,  Yaguar Energía Guaraná, Yaguar Wild Energy, Guarani Energia 

jerba maté-min

JAKÉ JE ZÁKLADNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO PŘÍPRAVU YERBY MATÉ?

Pokud jste si již stihli vybrat svou první yerbu, je čas pořídit si příslušenství potřebné k její přípravě a pití. Co budete potřebovat?

BOMBILLA – čti bombíža. Je to speciální brčko s filtrem, jejímž úkolem je oddělit nápoje od sedliny. Filtr na konci brčka při pití zachycuje lístky a větvičky, aby se nedostaly do úst. Nejuniverzálnější jsou bombilly vyrobené z nerezové oceli.

MATERO na yerbu maté je speciálně tvarovaná nádoba, ve které se připravuje nálev. Matera jsou vyrobeny z různých materiálů a mají různé tvary, takže lze rozlišit několik typů:

  • Palo santo - nádobka vyrobená z "posvátného dřeva" palo santa, které má "magické" vlastnosti. Yerba maté připravená v takové nádobě získává jedinečnou chuť a vůni.
  • Kalabása - nádoba vyrobená z přírodních plodů kalabásy. Stejně jako palo santo i kalabása "dává" nálevu yerby maté svou jedinečnou chuť a vůni.
  • Guampa - je speciálně tvarované matero, které se používá k pití studené varianty yerby - tereré. Původně se guampy vyrábějí z hovězího rohu, ale můžete se setkat i s guampami z palo santa, kalabásy nebo keramiky
  • Matero keramické – je nejoblíbenějším typem matera na yerbu maté. Keramická matera jsou relativně dostupná za nízkou cenu, v mnoha provedeních a barvách a navíc se snadno udržují - můžete je bez obav vložit do myčky.
  • Termo matero – jsou nádoby z nerezové oceli se speciální technologií, která udržuje teplotu várky po delší dobu.

OSTATNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ - čistící štěteček na čištění bombill, naběračka na yerbu maté - dřevěná lžíce, která usnadňuje odměření správného množství směsi, korková podložka – chrání povrch stolu před horkým materem, analogový teploměr – usnadňuje měření teploty vody na yerbu maté, což je při vaření velmi důležité.

 IMG_3507-min

 

Už máte první yerbu, matero a bombillu - teď je čas připravit první nálev! Příprava yerby maté je jakýmsi rituálem, proto je dobré si zapamatovat několik pravidel. Nebojte se, není na tom nic těžkého a brzy se to naučíte!

 JAK SE TRADIČNĚ PŘIPRAVUJE YERBA MATÉ?

1-min

  1. Směs nasypte do matera. Začněte s menší porcí, asi 2-3 čajové lžičky, pak můžete množství postupně zvyšovat klidně až na 2 – 3 polévkové lžíce.
  2. Nádobu zakryjte dlaní, otočte ji a mírně zatřepejte, aby se jemné části maté dostaly naspod a nedocházelo tak k ucpávání bombilly.
  3. Nakloňte nádobu tak, aby se směs yerby usadila na jedné ze stěn nádoby asi pod úhlem 45° a dejte nádobu do původní polohy.
  4. Bombillu dejte do části, kde není směs yerby.
  5. Pak lístky maté zalijte trochou teplé vody (kolem 40 - 50°) a nechte ji úplně vsáknout.
  6. Do prázdného místa, kde je sítko bombilly nalijte vodu 70 – 80° teplou. Voda by se neměla vařit, jinak zničí cenné látky, které se v yerba maté ukrývají.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…?

Z původní dávky yerby maté můžete připravit třeba až 6 nálevů? Lístky maté tedy po vypití hned nevyhazujte, to by bylo jednoznačné plýtvání! Vyhazují se až tehdy, kdy yerba nemá žádnou chuť. Závisí to také na použitém množství yerby při prvním nálevu.

 

YERBA MATÉ A KOFEIN

Vzhledem k několika faktorům (druh a množství použitého sušeného ovoce, způsob výroby, doba a teplota vaření) nelze přesně určit, kolik kofeinu se v yerbě nachází, ale uvádí se, že v jedné porci nápoje je přibližně 85 miligramů kofeinu. Pro porovnání espresso má cca 60mg kofeinu, hrnek filtrované kávy cca 140mg kofeinu, 230ml zeleného čaje 35mg kofeinu (také záleží na mnoha faktorech). Kofein z yerby maté se uvolňuje postupněji než kofein z kávy. Síla a množství kofeinu v nápoji klesá v závislosti na počtech nálevů. Yerba maté však obsahuje i další dva stimulanty – theofylin a theobromin, které spolu s kofeinem přispívají k vyšší účinnosti samotného kofeinu.

Základy přípravy yerby maté jsou jedna věc, a jakmile je zvládnete, můžete začít experimentovat. Jak se ukázalo, yerba se dá pít různými způsoby. Cesmína paraguayská se velmi dobře kombinuje s různými příchutěmi. Do nádoby s yerbou maté se tak mohou přidávat kousky ovoce, sušené citrusové kůry, čerstvé bylinky a dokonce i sladidla. Vodu lze nahradit ovocnou šťávou, džusem nebo mlékem. Možností je mnoho a vyplatí se experimentovat na vlastní pěst a najít svou oblíbenou příchuť!

Můžete si také připravit TERERÉ neboli studenou yerbu maté. Místo horké vody se používá voda ledová a často se přidávají kostky ledu. Vodu lze nahradit mraženým džusem. Studená variace yerby maté je velmi osvěžující a je vhodná zejména v horkých dnech.

  • Cocido – yerba maté v nálevových sáčcích nebo v rozpustné formě. Obvykle ji lze zalít vroucí vodou.
  • Roasted / tostada – pražená yerba maté. Lze ji zalít vodou, vodou s přídavkem mléka nebo vodu zcela nahradit mlékem. 

BeFunky-collage-min (1)

PROČ PÍT YERBU?

Mezi největší výhody yerba maté patří vysoký obsah živin, jako jsou vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) a vitaminy C a E. Dále obsahuje: hořčík, zinek, fosfor, železo, draslík, vápník a křemík. Díky výše uvedeným mikroživinám může lidské tělo správně fungovat.

Yerba maté obsahuje vysoké množství kyseliny chlorogenové, silného antioxidantu. Jeho užívání snižuje hladinu glukózy v krvi a může chránit před cukrovkou. Navíc je užitečný v boji proti inzulínové rezistenci, protože zvyšuje citlivost organismu na její působení. Kyselina chlorogenová obsažená v yerba maté navíc pomáhá při hubnutí.

Bylo vědecky prokázáno, že cesmína paraguayská potlačuje chuť k jídlu. Díky obsaženému matéinu se zrychluje metabolismus, a tím se rychleji spalují tuky. Proto se pití yerba maté doporučuje ženám i mužům, kteří se starají o svou štíhlou postavu.

Pro objektivní posouzení zdravotních přínosů yerba maté je potřeba více vědeckých studií a důkazů. Potenciální účinky yerba maté, které potvrdily předběžné studie: 

  • Boost energie a stimulace.                                                                                                 

  • Antioxidační vlastnosti.

  • Zlepšení nálady a deprese.

  • Může mírnit syndrom chronické únavy.

  • Potlačení chuti k jídlu, snižování tělesné hmotnosti.

  • Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

  • Vhodné při zácpě.

  • Při bolestech hlavy.

  • Podpora při osteoporóze.

  • Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

  • Snižování celkového cholesterolu (především LDL) a mírný pokles hladiny glukózy v krvi u lidí s cukrovkou II. typu.

  • Při infekci močových cest, kamenech v močovém měchýři a ledvinách.

 Pomohl Vám článek se v yerba maté trochu zorientovat? Pozvedněte své matero s bombillou a připijte si s námi NA ZDRAVÍ a na další DOBRODRUŽSTVÍ se Swagliftem!

Všechny druhy Yerba maté - Swaglift/YerbaMate čajík-min-min

 

 

Nahoru
15 položek celkem
Zpět do obchodu