Adaptogenní HOUBY

Co vlastně ty houby jsou?Snímek obrazovky 2024-07-31 v 7.39.20

Dlouho se houby řadily mezi rostliny, nicméně se zjistilo, že jsou spíše podobné živočichům a s rostlinami toho zas tolik společného nemají. Neprovádějí fotosyntézu, nemají klasické kořeny, mají jinou stavbu i způsob života. S živočichy mají společné to, že obsahují chytit a serotonin. Nicméně je nelze zařadit ani mezi živočichy, proto mají svoji vyhrazenou skupinu. 

 

MEDICINÁLNÍ HOUBY, někdy také nazývané LÉČIVÉ HOUBY / VITÁLNÍ HOUBY / ADAPTOGENNÍ HOUBY, jsou fascinující skupinou organismů, které se používají v tradiční medicíně po tisíce let. Staří Číňané je označovali jako elixír života a dodnes se pro ně na Dálném východě využívá označení „dary od boha”. Medicinální houby jsou neodmyslitelnou součástí čínské medicíny a ajurvédy. Tyto houby jsou známé svými unikátními zdravotními benefity a staly se předmětem intenzivního vědeckého výzkumu, který potvrzuje jejich účinky na lidský organismus.  V tomto článku se podrobně podíváme na některé z nejvýznamnějších mediciálních hub, jejich benefity a účinky na zdraví.

MEDICINÁLNÍ HOUBY (1)

 

Účinky a benefity pro lidský organismus

Medicinální houby obsahují širokou škálu bioaktivních látek, které mají potenciál podporovat imunitní systém, zlepšovat energii, podporovat kognitivní funkce a bojovat proti různým nemocem. Některé z těchto hub mají protizánětlivé, antivirové či antibakteriální vlastnosti. V mnoha případech se používají jako doplňková léčba při různých zdravotních potížích. Současná legislativa reguluje uvádění informací o účincích doplňků stravy. Volně dostupné zdroje informací o houbách a bylinách (herbáře apod.), jež si vyhledáte např. zde, regulovány nejsou. 

 

Proč se jim říká vitální houby?

Termín "vitální houby" je odvozen od jejich schopnosti posilovat vitalitu a celkové podporování organismu. Tyto houby se často používají k podpoře dlouhověkosti, zvýšení odolnosti proti stresu a zlepšení celkového fyzického a psychického stavu. Jejich adaptogenní vlastnosti znamenají, že pomáhají tělu přizpůsobit se a lépe reagovat na stresové situace, čímž podporují rovnováhu a homeostázu.

 

cordyyyCordyceps

Cordyceps neboli housence čínská roste v Tibetu nebo v horských oblastech Číny. Tato houba je známá svými energizujícími účinky. Tradičně se používá ke zvýšení fyzické vytrvalosti a výkonu, podpoře imunitního systému, ke snížení stresu, zlepšení libida a podporu zdraví ledvin a plic. Moderní výzkumy potvrzují její schopnost zvyšovat produkci ATP (adenosintrifosfátu), což je klíčový zdroj energie pro buňky v těle, a tím zlepšovat fyzickou výkonnost a odolnost vůči únavě. Cordyceps koupíš v gumových Swaglift bonbonech nebo v kapslích nebo ve formě prášku.

 

Tremella

Tremella, známá také jako sněžná houba, je ceněna pro své hydratační a anti-aging vlastnosti. Obsahuje polysacharidy, které podporují hydrataci pokožky a zlepšují její elasticitu. Tremella také posiluje imunitní systém a má antioxidační účinky, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují oxidační stres. Najdete ji ve Swaglift Mushroom Complex.

 

Reishireishiiii

Reishi / Ganoderma, známá také jako "houba nesmrtelnosti", je jednou z nejcennějších léčivých hub. Má silné imunomodulační, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Reishi je často používána k podpoře imunitního systému, zlepšení kvality spánku a snížení stresu. Pomáhá také při snižování hladiny cholesterolu a podporuje správné fungování jater. Koupit ji můžete v chutných Swaglift gumových bonbonech nebo jako extrakt.

 

Maitake

Maitake, známá také jako "tančící houba", je houba s významnými imunomodulačními a protinádorovými účinky. Obsahuje beta-glukany, které stimulují imunitní systém a pomáhají tělu bojovat proti infekcím. Maitake také podporuje metabolismus a pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi, což je užitečné pro lidi s diabetem.

Najdete ji ve Swaglift Mushroom Complexu ve formě gummies.

 

 

 

Snímek obrazovky 2024-07-31 v 8.35.15Chaga

Chaga je houba, která roste na břízách a je bohatá na antioxidanty, zejména melanin a superoxid dismutázu. Tyto látky pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižovat oxidační stres. Chaga má také protizánětlivé, antivirové a protinádorové účinky. Tradičně se používá k podpoře imunitního systému a zlepšení celkového zdraví. Koupíte ve formě gummies od Swaglift.

 

Ženšen pravý 

Ženšen pravý je kořenová rostlina často zahrnovaná mezi mediciální houby díky svým adaptogenním vlastnostem. Ženšen podporuje energii, zlepšuje fyzickou a mentální výkonnost, a posiluje imunitní systém. Má také antioxidační a protizánětlivé účinky a pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi. Ženšen pravý najdete ve Swaglift Mushroom Complex.

 

 

 

Lion's ManeSnímek obrazovky 2024-07-31 v 10.08.14

Lion's Mane, známá také jako korálovec ježatý, je houba s výjimečnými neuroprotektivními vlastnostmi. Podporuje růst nervových buněk a zlepšuje kognitivní funkce. Výzkumy ukazují, že Lion's Mane může být užitečná při léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Také podporuje trávicí trakt a imunitní systém. Najdete ho u nás na e-shopu ve formě chutných gummies.

 

Shiitake

Shiitake je houba bohatá na vitamíny, minerály a bioaktivní látky. Má imunomodulační, antivirové a antimikrobiální účinky. Shiitake pomáhá podporovat zdraví srdce, snižovat hladinu cholesterolu a podporovat imunitní systém. Také má protinádorové vlastnosti a je často používána jako doplňková léčba při rakovině. Shiitake obsahuje tento kvalitní produkt od Hifas da Terra. (obsahuje také hlívu ústřičnou, reishi a lví hřívu)

 

Závěr

Medicinální houby jsou cenným darem přírody, který může výrazně přispět k našemu zdraví a pohodě. Jejich široké spektrum bioaktivních látek nabízí mnoho zdravotních benefitů, od podpory imunitního systému po zlepšení kognitivních funkcí a ochranu proti chronickým onemocněním. V dnešní době, kdy je kladen velký důraz na prevenci a podporu zdraví přírodními prostředky, jsou medicinální houby stále populárnější a jejich účinky stále více potvrzovány vědeckými studiemi. Pokud se rozhodnete zařadit tyto houby do svého jídelníčku nebo je užívat jako doplňky stravy, můžete se těšit na mnoho pozitivních účinků na vaše zdraví a vitalitu.

 

MEDICINÁLNÍ HOUBY (3) 

 

Tyto studie a články poskytují podrobné informace o účincích a zdravotních benefitech mediciálních hub a podporují jejich používání v tradiční i moderní medicíně.

  • Holliday, J., Cleaver, M., & Loomis-Powers, M. (2004). Analysis of quality and techniques for hybridization of medicinal mushroom mycelia. International Journal of Medicinal Mushrooms, 6(3), 279-286. DOI: 10.1615/IntJMedMushr.v6.i3.30
  • Wachtel-Galor, S., Buswell, J. A., & Benzie, I. F. F. (2011). Ganoderma lucidum ('Lingzhi' or 'Reishi'): A Medicinal Mushroom. In Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects (2nd ed.). CRC Press/Taylor & Francis. NCBI Bookshelf
  • Shashkina, M. Y., Shashkin, P. N., & Sergeev, A. V. (2006). Chemical and medicobiological properties of chaga (review). Pharmaceutical Chemistry Journal, 40(10), 560-568. DOI: 10.1007/s11094-006-0225-3
  • Mori, K., Obara, Y., Moriya, T., Inatomi, S., & Nakahata, N. (2009). Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice. Biomedical Research, 30(5), 367-372. DOI: 10.2220/biomedres.30.367
  • Adachi, K., Nanba, H., & Kuroda, H. (1988). Potentiation of host-mediated anti-tumor activity in mice by β-glucan obtained from Grifola frondosa (maitake). Chemical & Pharmaceutical Bulletin, 36(3), 1000-1006. DOI: 10.1248/cpb.36.1000
  • Attele, A. S., Wu, J. A., & Yuan, C. S. (1999). Ginseng pharmacology: multiple constituents and multiple actions. Biochemical Pharmacology, 58(11), 1685-1693. DOI: 10.1016/S0006-2952(99)00212-9
  • Wu, J. H., Xu, C., Shan, W. G., & Xie, Z. Y. (2010). Antioxidant properties of extracts from medicinal mushrooms Tremella fuciformis. Journal of Food Biochemistry, 34(5), 871-888. DOI: 10.1111/j.1745-4514.2009.00329.x
  • Paterson, R. R. M. (2006). Ganoderma – A therapeutic fungal biofactory. Phytochemistry, 67(18), 1985-2001. DOI: 10.1016/j.phytochem.2006.07.004
  • Wasser, S. P. (2005). Shiitake (Lentinus edodes) medicinal mushroom: a literature review. International Journal of Medicinal Mushrooms, 7(3), 233-257. DOI: 10.1615/IntJMedMushr.v7.i3.40

 

Zpět do obchodu