L-leucin - aminokyselina pro budování svalů

L-leucin ve sportu: Význam, zdroje a suplementace

L-leucin je jednou z klíčových aminokyselin, která hraje významnou roli v lidském těle, zejména v oblasti sportu a fyzické aktivity. Tento článek se zaměří na to, co je L-leucin, kde ho můžeme najít, proč je jeho suplementace přínosná a kdo by ho měl užívat. Pozitivní vliv totiž může mít také na hladinu glukózy, regeneraci svalů i redukci tělesného tuku. 

 

Co je L-leucin?

L-leucin je esenciální aminokyselina, což znamená, že tělo ji nedokáže samo syntetizovat a musíme ji získávat z potravy. Patří do skupiny větvených aminokyselin (BCAA - Branched-Chain Amino Acids), spolu s izoleucinem a valinem. Leucin má jednu velkou výhodu oproti dvěma zmíněným aminokyselinám. Odbourává se rychleji a proto je i tolik oblíbený mezi sportovci. L-leucin je zvláště významný pro svůj vliv na syntézu bílkovin ve svalech, což je klíčové pro růst svalové hmoty, regeneraci a celkový výkon.GLYCINE

 

Zdroje L-leucinu

L-leucin můžeme získávat z různých potravin, zejména z těch bohatých na bílkoviny. Mezi hlavní zdroje patří:

Maso a drůbež (hovězí, kuřecí, vepřové maso), ryby (losos, tuňák, treska), mléčné výrobky (mléko, sýry, jogurty,.), vejce, luštěniny (fazole, čočka, hrách), ořechy a semena (mandle, dýňová semínka), sojové produkty (tofu, tempeh)

Proč je dobrá suplementace L-leucinu?

Suplementace L-leucinu může mít několik výhod, zejména pro sportovce a osoby s intenzivní fyzickou aktivitou:

  • PODPORA SVALOVÉ SYNTÉZY - L-leucin je známý tím, že stimuluje mTOR (mechanistic target of rapamycin), což je klíčový enzym pro syntézu bílkovin. To podporuje růst svalů a jejich regeneraci po cvičení.
  • ZLEPŠENÍ VÝKONU A VYTRVALOSTI - Studie ukazují, že suplementace BCAA, včetně L-leucinu, může pomoci zlepšit fyzický výkon a vytrvalost tím, že snižuje únavu během cvičení.
  • ROZPAD SVALOVÉ HMOTY - Suplementace L-leucinu může snížit svalové poškození a bolest po intenzivním tréninku, což urychluje zotavení a umožňuje rychlejší návrat k tréninku. Leucin může zpomalit rozpad svalové hmoty způsobený vyšším věkem jedince, stresem nebo kalorickým deficitem. (Leucin v těle z jisté části metabolizuje na látku HMB, která se často užívá právě na ochranu svalstva před jeho degradací
  • PODPORA HUBNUTÍ - Jelikož se Leucin podílí na budování svalové hmoty, zvyšuje se tak i bazální metabolismus jedince, tedy čím více svalů jedinec má - tím snadněji se zbaví přebytečného tuku.

 

Kdo by měl užívat L-leucin?

Suplementace L-leucinu může být prospěšná pro různé skupiny lidí:

  • Sportovci a kulturisté - Tato skupina může těžit z L-leucinu kvůli jeho schopnosti podporovat růst svalů a rychlejší regeneraci.
  • Osoby na dietě s nízkým obsahem bílkovin - Lidé, kteří nemají dostatečný příjem bílkovin z potravy, mohou potřebovat doplnit L-leucin prostřednictvím suplementů.
  • Starší lidé - S věkem klesá schopnost těla syntetizovat bílkoviny, což může vést k úbytku svalové hmoty. Suplementace L-leucinu může pomoci tento proces zpomalit.
  • Osoby po úrazech a operacích - Po fyzickém traumatu nebo chirurgickém zákroku může být potřeba zvýšit příjem L-leucinu pro podporu regenerace a hojení tkání.

Banner (1)

Jak užívat L-leucin?

Dávkování L-leucinu se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a cílech. Doporučujeme 1,8 - 3,6 g (½ až 1 odměrku) až 3x denně před jídlem. L-leucin se často užívá před nebo po cvičení, aby se maximalizoval jeho efekt na syntézu bílkovin a regeneraci svalů. Tady koupíš L-leucin.

 

Závěr

L-leucin je esenciální aminokyselina s významným vlivem na růst svalů, regeneraci a celkový fyzický výkon. Jeho suplementace může být prospěšná pro sportovce, starší osoby, lidi s nízkým příjmem bílkovin a osoby po úrazech. Získávání dostatečného množství L-leucinu z potravy je důležité, ale v některých případech může být vhodné doplnit ho prostřednictvím suplementů pro dosažení optimálních výsledků.

 

Zpět do obchodu