Posilte Své Zdraví Díky: GLUTATHIONE

CO JE GLUTATHIONE

Glutathione je jedním z nejhojnějších antioxidantů přirozeně se vyskytujících téměř ve všech živých rostlinných a živočišných buňkách. Skládá se ze tří prekurzorových aminokyselin – cysteinu, kyseliny glutamové a glycinu. Je kritickým regulátorem oxidačního stresu a zánětlivé reakce. Je také regulátorem syntézy a opravy DNA. Glutathion je extrémně důležitý pro detoxikaci, přičemž největší množství vytváří játra. Jeho hlavní funkcí je odstraňování škodlivých toxinů z těla. V každé buňce chrání mitochondrie před bakteriemi, viry a toxiny, neutralizuje volné radikály a zároveň aktivuje další antioxidanty, jako je vitamín C a E. Udržování optimálních hladin glutathionu může být proto důležitou strategií prevence onemocnění souvisejících s oxidačním stresem. Mezi taková onemocnění patří kardiovaskulární onemocnění a jiná závažná onemocnění.

MEDICINÁLNÍ HOUBY (2)-min

 

FUNKCE GLUTATHIONU V TĚLE

antioxidační vlastnosti

detoxikace organismu

zpomaluje procesy stárnutí

rovnováha oxidačních a redukčních reakcí v buňkách

posiluje imunitní systém

podpora funkce mozku

 

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY GLUTATHIONU

 

Glutathione a detoxikaceSWAGLIFT (33)

Glutathion se koncentruje v játrech, hlavním detoxikačním orgánu těla. Játra jsou klíčová pro detoxikaci těla. Přeměňují se v nich toxické látky (jako jsou alkohol, léky, metabolické odpadní produkty a chemikálie) na méně škodlivé látky, které mohou být snadněji vyloučeny z těla. Dnes již víme, že nízké hladiny glutathionu jsou spojeny se zvýšeným rizikem rozvoje různých chronických onemocnění. S přibývajícím věkem schopnost těla produkovat glutathion klesá.

 

Proti stárnutí

Stárnutí je přirozený, přetrvávající pokles zdatnosti organismu v důsledku vnitřního fyziologického zhoršování. Velká část fyziologického poklesu nastává v důsledku oxidačního stresu. Glutathion hraje klíčovou roli v ochraně buněk před poškozením buněk. Snížené hladiny glutathionu jsou tedy spojeny se společnými rysy stárnutí.

 

Podpora funkce mozku

Porucha funkce glutathionu v mozku je spojena se ztrátou neuronů během procesu stárnutí. Pokles buněčných hladin nebo funkcí je také spojen s neurodegenerativními onemocněními. Nekontrolované poškození volnými radikály by mohlo být hlavní příčinou nemocí postihujících mozek. Parkinsonova choroba poškozuje části mozku, které produkují dopamin. Když se vědci podívali na mozek lidí s Parkinsonovou chorobou, zjistili, že oblast, která vytváří dopamin, obsahuje až o 40% méně glutathionu než jiné části mozku. Předpokládá se, že glutathion by mohl hrát důležitou roli v mentálním zdraví.

 

Glutathione a kosmetické využití

Antioxidační vlastnosti glutathionu pomáhají předcházet stárnutí tím, že zvyšují elasticitu pokožky. Jeho vlastnosti mohou pomoci snížit skvrnitost pokožky při vystavení slunci. Glutathion je také schopen rozjasnit opálenou pokožku.

 

Imunitní funkce

Nízké hladiny glutathionu jsou spojeny se zánětlivými stavy. Vzhledem k tomu, že při tomto procesu vznikají volné radikály, může silný antioxidant, jako je glutathion, výrazně pomoci snížit zánět a jeho příznaky. 

 

PROČ ZROVNA LIPOZOMÁLNÍ FORMA GLUTATHIONU?

Ačkoli se suplementace glutathionem doporučuje, ne všechny formy mají dobrou biologickou dostupnost. Také výsledky klinických studií suplementace jsou v nelipozomální formě smíšené a neprůkazné.

Lipozomální forma může obejít rozklad glutathionu, ke kterému může dojít během trávení. Lipozomální forma má tedy vyšší využitelnost a tak víte, že nevyhazujete peníze z okna. Podpůrné důkazy poskytují pilotní studie, které prokázaly, že konzumace lipozomálního glutathionu může zvýšit zásoby glutathionu v krvi o 25 % za pouhé 2 týdny. Zvýšené hladiny buněčného glutathionu vedly ke snížení biomarkerů oxidačního stresu bez jakékoli toxicity. V lipozomální formě máme již Curcumin + vitamin C a také Vitamin D + K2.

 

VITAMIN C 700mg v jedné dávce!

Nelze nezmínit, že náš Swaglift LIPOZOMÁLNÍ GLUTATHIONE obsahuje ne úplně zanedbatelnou dávku vitamínu C. Vitamín C obsahuje i Swaglift lipozomální CURCUMIN + Vitamin C, nicméně dávka vitamínu C v produktu lipozomální GLUTATHIONE + VITAMIN C je 700mgVitamín C, také známý jako kyselina askorbová, je esenciální živina, kterou lidské tělo nedokáže syntetizovat, a proto ji musí získávat z potravy. Vitamín C je silný antioxidant (stejně jako GLUTATHIONE), který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. 

MEDICINÁLNÍ HOUBY (4)

Nedostatek vitamínu C může vést k celé řadě zdravotních problémů, včetně:

  • Kurděje: Závažný nedostatek vitamínu C, který může způsobit krvácení dásní, bolest kloubů, únava a špatné hojení ran
  • Slabá imunita: Zvýšená náchylnost k infekcím
  • Anémie: Snížená schopnost těla vstřebávat železo

Lipozomální forma je inovativní způsob dodávání vitamínů do těla. Tato forma obklopuje vitamín C fosfolipidovými obaly, což zvyšuje jeho stabilitu a absorpci v těle. Hlavní výhody lipozomálního vitamínu C zahrnují:

  • Vyšší biologická dostupnost: Fosfolipidové obaly umožňují lepší průnik vitamínu C do buněk, čímž se zvyšuje jeho účinnost.
  • Lepší snášenlivost: Tato forma je často lépe tolerována, zejména u lidí, kteří mají citlivý žaludek.
  • Delší doba účinku: Postupné uvolňování vitamínu C může poskytovat trvalejší účinky.

Lipozomální vitamín C je často preferován lidmi, kteří chtějí maximalizovat výhody vitamínu C a minimalizovat vedlejší účinky, zejména při vysokých dávkách. Tento typ doplňku stravy je ideální pro ty, kteří hledají efektivní způsob, jak podpořit svůj imunitní systém a celkové zdraví.

 

ZÁVĚR

Glutathione se dá jako doplněk používat při neurodegenerativním onemocnění, zažívacích problémech, k ochraně kardiovaskulárního zdraví, ke zlepšení stavu pokožky, při syndromu chronické únavy, k podpoře duševního zdraví, při zánětech a k ochraně imunitního systému. Užívání glutathionu je skvělý způsob, jak se chránit před zdravotními problémy spojenými se stárnutím a špatným životním stylem. 

LIPOZOMÁLNÍ GLUTATHIONE + VITAMIN C koupíš u nás na shopu.

 

  1. Richie JP Jr, Nichenametla S, Neidig W, Calcagnotto A, Haley JS, Schell TD, Muscat JE. Randomized controlled trial of oral glutathione supplementation on body stores of glutathione. Eur J Nutr. 2015 Mar;54(2):251-63.
  2. Iskusnykh IY, Zakharova AA, Pathak D. Glutathione in Brain Disorders and Aging. Molecules. 2022 Jan 5;27(1):324.
  3. Sinha R, Sinha I, Calcagnotto A, Trushin N, Haley JS, Schell TD, Richie JP Jr. Oral supplementation with liposomal glutathione elevates body stores of glutathione and markers of immune function. Eur J Clin Nutr. 2018 Jan;72(1):105-111.
  4. Rose MR, Flatt T, Graves JL, et al. What is Aging?. Front Genet. 2012;3:134. Published 2012 Jul 20. doi:10.3389/fgene.2012.00134
  5. Homma T, Fujii J. Application of Glutathione as Anti-Oxidative and Anti-Aging Drugs. Curr Drug Metab. 2015;16(7):560-71.
  6. Hwang P, Morales Marroquín FE, Gann J, Andre T, McKinley-Barnard S, Kim C, Morita M, Willoughby DS. Eight weeks of resistance training in conjunction with glutathione and L-Citrulline supplementation increases lean mass and has no adverse effects on blood clinical safety markers in resistance-trained males. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jun 27;15(1):30.
  7. Margaritelis NV, Chatzinikolaou PN, Bousiou FV, Malliou VJ, Papadopoulou SK, Potsaki P, Theodorou AA, Kyparos A, Geladas ND, Nikolaidis MG, Paschalis V. Dietary Cysteine Intake is Associated with Blood Glutathione Levels and Isometric Strength. Int J Sports Med. 2021 May;42(5):441-447.
  8. Dilokthornsakul W, Dhippayom T, Dilokthornsakul P. The clinical effect of glutathione on skin color and other related skin conditions: A systematic review. J Cosmet Dermatol. 2019; 18: 728– 737.
  9. Ballatori N, Krance SM, Notenboom S, Shi S, Tieu K, Hammond CL. Glutathione dysregulation and the etiology and progression of human diseases. Biol Chem. 2009;390(3):191-214.
  10. Glutathione Market Analysis. Coherent Market Insights.  Jul 2021.
  11. Labarrere CA, Kassab GS. Glutathione: A Samsonian life-sustaining small molecule that protects against oxidative stress, ageing and damaging inflammation. Frontiers in Nutrition. 2022; 9.
  12. Pérez LM, Hooshmand B, Mangialasche F et al. Glutathione Serum Levels and Rate of Multimorbidity Development in Older Adults. The Journals of Gerontology. 2020; 75(6):1089–1094.
  13. Minich DM, Brown BI. A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support. Nutrients. 2019; 11(9):2073.
Zpět do obchodu