Podpora Zdravého Kardiovaskulárního Systému

              Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Důvodem bývá hlavně nevhodný životní styl. Kardiovaskulární zdraví ÚVODNÍ OBRÁZEK (2)-minhraje klíčovou roli ve zajištění celkového zdraví a pohody jednotlivce. Zdravý kardiovaskulární systém je základem optimálního fungování celého těla, a proto je důležité věnovat mu dostatečnou péči. V tomto článku se zaměříme na různé strategie a doporučení, jak podpořit zdravý kardiovaskulární systém, jaký vliv má výživa, sport, otužování a další faktory na kardiovaskulární zdraví, jakým způsobem eliminovat rizikové faktory a jaké jsou nejčastější kardiovaskulární nemoci.

              Kardiovaskulární systém je uzavřenou transportní soustavou, která se podílí na přenosu látek (dýchacích plynů, živin, hormonů), propojuje všechny orgány v těle, účastní se imunitních reakcí a přispívá k udržování homeostázy (stálosti vnitřního prostředí). Skládá se z krevních cév a srdce.

 

 

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PODPORY KARDIOVASKULÁRNÍHO ZDRAVÍ

 

5-minZdravá strava:

  • Konzumace vyvážené stravy bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, zdravé tuky (např. extra panenský olivový olej, avokádo, semínka), tučné mořské ryby alespoň 2x týdně a ořechy je základem pro zdravý kardiovaskulární systém.
  • Omezit příjem soli, nasycených tuků a rafinovaných cukrů.

Pravidelná fyzická aktivita:

  • Pravidelné cvičení má mnoho přínosů pro kardiovaskulární zdraví, včetně snížení rizika kardiovaskulárních chorob, podpory zdravého srdečního rytmu, diabetu II. a udržení zdravé hmotnosti.
  • Doporučuje se minimálně 150 minut aerobní aktivity týdně a také silové cvičení pro posílení svalů a kostí.
  • Zkuste zvýšit a zařadit pohyb v rámci celého dne. Pokud je to možné, více choďte pěšky (do práce, do gymu,..). Pokud jezdíte autobusem, vystupte vždy o zastávku dříve a projděte se (do uší si můžete dát sluchátka s hudbou, podcastem či audioknihou pro zpříjemnění chůze). Snažte se taky neparkovat autem co nejblíže vchodu.

Kontrola hmotnosti:

  • Udržení zdravé hmotnosti je důležité pro prevenci mnoha kardiovaskulárních onemocnění, jako je hypertenze, srdeční choroby a cukrovka II. typu.
  • Toho lze dosáhnout kombinací zdravé stravy a pravidelné fyzické aktivity.

Omezení stresu:

  • Chronický stres může mít negativní vliv na kardiovaskulární systém. Praktikování relaxačních technik jako je jóga, meditace a dechové cvičení nebo pravidelné relaxační činnosti může pomoci snížit stresovou zátěž.

Otužování:

  • Studené sprchy, ledové vany, saunování, chůze venku naboso, střídání studené a teplé vody, kryoterapie nebo jiné formy otužování mohou posilovat posilovat cévní systém a zlepšovat průtok krve celým tělem. Důsledkem je lepší zásobování tkání živinami a kyslíkem, a urychlení regeneračních procesů.

 

Eliminace Rizikových FaktorůÚVODNÍ OBRÁZEK (1)

  • Kouření: Kouření tabáku zvyšuje riziko srdečních chorob a cévních onemocnění. Když přestanete kouřit, snižuje se toto riziko významně.
  • Vysoký cholesterol: Vysoké hladiny LDL cholesterolu mohou vést k tvorbě aterosklerotických plátů a zvyšovat riziko srdečních chorob. Omezit příjem nasycených tuků a konzumovat potraviny bohaté na vlákninu může pomoci snížit hladiny LDL cholesterolu.
  • Vysoký krevní tlak: Kontrola krevního tlaku je klíčová pro prevenci cévních onemocnění. Zdravá strava a cvičení mohou pomoci udržet krevní tlak v normálních hodnotách.

Sodík (sůl)

Sůl je nedílnou součástí našeho jídelníčku. Průměrná spotřeba soli ve vyspělých zemích je 3 - 8g (dle některých zdrojů dokonce 9 - 13g) denně. Sodík je v soli zastoupen cca 40%, tj. Ve 2,5g soli je 1g sodíku. Přičemž doporučený příjem soli je do 5g / den. Sodík je osmoticky aktivní molekula, která na sebe váže vodu. Při zvýšeném příjmu sodíku v organismu dochází k retenci vody. Současně jeho zvýšený příjem způsobí vzestup osmolality, na což reagují osmoreceptory zvýšeným pocitem žízně a následně dojde ke zvýšenému příjmu tekutin. Současně dochází ke zvýšenému vyplavování antidiuretického hormonu, který omezí diurézu. Při opakovaném chronickém zvýšeném příjmu sodíku dojde ke stabilizaci této rovnováhy a vzestupu arteriálního krevního tlaku. 

Sůl je součástí prakticky všech vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Doporučujeme tyto potraviny nekonzumovat a nebo v minimálním množství. 

Kardiovaskulární Nemoci6-min

Mezi nejběžnější kardiovaskulární nemoci patří:

  1. Ischemická choroba srdeční (ICHS): Způsobena ucpáním nebo zúžením koronárních tepen, což může vést k bolesti na hrudi (angině pectoris) nebo infarktu myokardu (srdečnímu infarktu). Infarkt myokardu vznikne zúžením nebo ucpáním cévy nebo vznikem krevní sraženiny (trombus), a tak se přeruší zásobování krve do srdce.
  2. Cévní mozková příhoda (CMP): Obstrukce nebo krvácení do mozku může způsobit CMP, což může mít za následek trvalé neurologické poškození.
  3. Hypertenze: Vysoký krevní tlak může vést k různým komplikacím, včetně srdečních onemocnění, cévních mozkových příhod a selhání ledvin.
  4. Ateroskleróza: Tvorba aterosklerotických plátů v cévách může omezit průtok krve a zvyšovat riziko ucpání nebo prasknutí cévy.
  5. Cholesterol a dyslipidemie: dyslipoproteinemie je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů aterosklerózy.

 

 

 

 

 

DOPLŇKY STRAVY A POTRAVINY NA PODPORU KARDIOVASKULÁRNÍHO ZDRAVÍ 

 

OMEGA 3 MK

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci očí, mozku a srdečně-cévního systému. Pro lidskou fyziologii jsou důležité zejména kyselina α-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). ALA se vyskytuje v rostlinách, zatímco DHA a EPA se nacházejí v mořských tučných rybách a řasách. Mezi nejbohatší zdroje rostlinných olejů obsahujících ALA patří lněná semínka a vlašské ořechy, případně chia a konopná semínka. Zdrojem EPA a DHA v lidské stravě jsou především tučné ryby: makrela, sardinky, losos, sleď, siven, atd. Vůbec nejbohatším zdrojem EPA a DHA jsou tresčí játra. Pokud nemáte v jídelníčku dostatek omega 3 ze stravy, doporučujeme suplementaci ve formě kapslí nebo oleje.

Koláž na web (1200 x 370 px) (7)-min 

Prospěšné účinky Omega-3 mastných kyselin

  • Zdraví srdce: Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na srdeční zdraví. Studie ukazují, že konzumace omega-3 může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že snižuje hladinu triglyceridů, reguluje krevní tlak a zlepšuje hladinu "dobrého" cholesterolu (HDL).
  • Podpora mozku a duševního zdraví: DHA, jedna z hlavních omega-3 mastných kyselin, je důležitá pro zdraví mozku a nervového systému. Konzumace DHA je spojena s lepší kognitivní funkcí, prevencí demence a snížením rizika depresí a úzkosti. 
  • Zánětlivé onemocnění: EPA a DHA mají silné protizánětlivé vlastnosti, což může být užitečné při léčbě zánětlivých onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida, Crohnova choroba a lupus.
  • Zdraví očí: DHA je klíčová pro zdraví očí, zejména sítnice. Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin může pomoci chránit před očními onemocněními spojenými se stárnutím, jako je degenerace makuly.
  • Zlepšení sportovního výkonu: Některé studie naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci zlepšit sportovní výkon tím, že snižují zánět a zlepšují průtok krve do svalů.

 

L-ARGININE_ L-ARGININ  kdo-min

L-arginine může být podporou pro kardiovaskulární zdraví. Pomáhá rozšiřovat cévy a tím zlepšovat průtok krve v cévách a chránit tak před vznikem aterosklerózy (ucpávání cév).To může vést ke snížení rizika srdečních chorob jako je infarkt a mrtvice. Studie a meta-analýzy ukazují, že použití L-argininu poskytuje významné pozitivní přínosy pro snížení systolického a diabolického krevního tlaku u hypertenzích dospělých. Více info v našem článku K čemu je dobrý L-arginine?

 

IBIŠEK

Omega 3-minIbišek není pouze okrasná rostlina, ale také ceněný léčivý bylinný doplněk, který může pozitivně ovlivnit kardiovaskulární zdraví. Jeho schopnost snižovat krevní tlak a chránit cévy před poškozením ho činí cenným pomocníkem při prevenci srdečních onemocnění. Pravidelná konzumace ibišku by mohla být jednou z cest k udržení zdravého srdce a cév.

Kromě čaje lze ibišek použít i jako přísadu do smoothie, džusů nebo ho přidat do salátů pro jeho léčivé účinky.

 

DRASLÍK (POTASSIUM)

Draslík (potassium) je minerál, který se podílí na mnoha základních tělesných funkcích včetně optimalizace krevního tlaku, svalových kontrakcí, nervových impulzů, trávení, srdečním rytmu, rovnováhy pH a vody v těle. Zvýšený příjem draslíku  redukuje arteriální hypertenzi.  Draslík je obsažen zejména v zelenině a ovoci, proto by měl být denní příjem zeleniny a ovoce u hypertonika vyšší než u zdravého jedince (cca 0,5 - 1kg). Nedostatek draslíku se může projevit extrémní únavou, svalovou bolestí, křečemi, nepravidelným srdečním tepem, zácpou, nevolností nebo zvracením. Draslík je hlavním elektrolytem, který určuje množství vody v buňkách (40% z celkového množství v těle). 

Podílí se na pohybu svalů.

  • Společně se sodíkem pomáhá udržovat hladinu tekutin v těle.
  • Zodpovídá za pravidelný srdeční rytmus a reguluje krevní tlak.
  • Působí jako přírodní diuretikum (močopudně) a pomáhá odvádět toxiny z těla.
  • Podporuje funkci nervového systému.
  • Hraje roli při svalových kontrakcích.
  • Ovlivňuje syntézu bílkovin a glykogenu. 

Zdroje draslíku:

  • Ovoce: Banány jsou dobrou zásobou draslíku, stejně jako avokádo, kiwi a pomeranče.
  • Zelenina: Mrkev, brambory, špenát a rajčata jsou bohatými zdroji draslíku.
  • Luštěniny: Fazole, čočka a hrách jsou výbornými zdroji draslíku.
  • Mléčné výrobky: Mléko a jogurt obsahují také určité množství draslíku.

 

HOŘČÍK (MAGNESIUM)

Hořčík je minerál nezbytný pro mnoho funkcí v těle, včetně regulace svalového a nervového systému, tvorby kostí a metabolismu. Je důležitý pro zdraví srdce a cév z několika důvodů:

  • Regulace srdečního rytmu: Hořčík je nezbytný pro správnou funkci srdečního svalu a přenos elektrických signálů, což pomáhá udržovat normální srdeční rytmus. Nedostatek hořčíku může způsobit arytmie nebo jiné srdeční komplikace.
  • Podpora cévního zdraví: Hořčík má vliv na relaxaci cév, což pomáhá snižovat krevní tlak. Kromě toho může pomáhat snižovat hladinu zánětlivých markerů v krvi a zlepšovat citlivost na inzulin, což má pozitivní vliv na zdraví cév.
  • Antikoagulační účinek: Hořčík může pomáhat snižovat srážlivost krve a tím předcházet tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k srdečním příhodám nebo mrtvici.
  • Ochrana před oxidativním stresem: Hořčík má také schopnost chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což může být důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zajištění dostatečného příjmu hořčíku je proto důležité pro udržení zdravého srdečně-cévního systému. Dobré zdroje hořčíku zahrnují ořechy, semena, zelená listová zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. V některých případech může být doporučeno doplňování hořčíku formou doplňků stravy, zejména u jedinců se zvýšeným rizikem nedostatku nebo u těch, kteří mají potíže s jeho vstřebáváním z potravy. 

 

OLIVOVÝ OLEJ

Při pravidelném užívání má olivový olej vynikající účinky na celý kardiovaskulární systém, zlepšuje stav a průchodnost cév, pomáhá snižovat krevní tlak. O léčebných účincích olivového oleje se dá ale hovořit pouze u kvalitního panenského oleje nejlépe v bio kvalitě, nikoliv u levného rafinovaného oleje.

 

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ DOPLŇKY STRAVY V SEKCI KARDIOVASKULÁRNÍ ZDRAVÍ.

 

SHRNUTÍ NA ZÁVĚR

  • Dostatečně se hýbejte. Zařazujte více chůzi, kardio cvičení a silové cvičení.
  • Jezte dostatek zeleniny a ovoce. Střídejte druhy ovoce a zeleniny. 
  • Zařaďte minimálně 2x v týdnu tučnou mořskou rybu. Zkuste hlídat zdroj a kvalitu. Pokud tento příjem nepokryjete, zařaďte OMEGA 3 v doplňku stravy.
  • Přidejte si do jídelníčku oleje lisované za studena, zejména extra panenský olivový olej v bio kvalitě  a také semínka (konopná, lněná, chia..)
  • Eliminujte stres, případně na tom pracujte pomocí dechových cvičení a meditace.
 
Zpět do obchodu