Proč nosit ČERVENÉ BRÝLE

BRÝLE BLOKUJÍCÍ MODRÉ SVĚTLO        A7409201

JAK JE TO S TÍM MODRÝM SVĚTLEM? ŠKODÍ NÁM?

Ano i ne. Modré světlo samo o sobě není vůbec nic špatného, pokud na nás působí ve správný čas a správné intenzitě. Modré světlo je součástí slunečního svitu. Našemu cirkadiánnímu rytmu to říká, že je den. Tím pádem nás během dne udržuje aktivní, zlepšuje nám kognitivní funkce mozku, zvyšuje bdělost, zlepšuje náladu a díky správnému nastavení cirkadiánního rytmu i zkvalitňuje noční spánek.

CO JE TO CIRKADIÁNNÍ RYTMUS?

Toto téma by si zasloužilo samostatný článek, jelikož jsou o něm napsané celé knihy. Vezmeme to tedy teď úplně jednoduše a v budoucnu se na to ještě podíváme v jiném článku.

Cirkadiánní rytmus jsou naše vnitřní hodiny. Je to přirozený rytmus našeho těla.

Když se venku začne stmívat, na sítnici oka dopadá méně modrého světla a naše tělo dostane signál, že se blíží čas večera a tedy i čas spánku. Centrální hodiny vyšlou signál do epifýzy a ta začne produkovat melatonin – spánkový hormon. Postupně se začne snižovat tělesná teplota a tělo se připraví ke spánku. Melatonin má důležitou funkci v regulaci cirkadiánního rytmu a je to zároveň jeden z nejsilnějších antioxidantů našeho těla.

Přesně naopak je tomu ráno, kdy začnou naše oči vnímat první světlo. Centrální hodiny dostanou ze sítnice signál, že se blíží den, zastaví se produkce melatoninu a tělo začne produkovat hormon kortizol, který nás nabudí a připraví na aktivní den.

Tímto způsobem za pomoci světla regulují a synchronizují centrální hodiny vnitřní a vnější čas a tedy i procesy v našem těle.

3 (1)-min 5 (1)-min

A KDY JE TEDA MODRÉ SVĚTLO ŠPATNÉ?

Modré a zelené spektrum světla ve správné intenzitě přes den je v pořádku a je pro naše zdraví prospěšné. To ale neplatí v případě, kdy v pozdních večerních hodinách koukáte do rozsvíceného telefonu, sledujete TV, svítíte žárovkami a nebo sedíte u PC a doděláváte práci či seminárku. Tato skvělá chytrá zařízení, která nám mnohdy usnadňují život, nám ho můžou tentokrát komplikovat, aniž bychom si to uvědomovali.

Modré světlo, které tato zmíněná zařízení obsahují, narušuje ve večerních hodinách produkci melatoninu (hormonu spánku).

Díky špatné produkci melatoninu dochází k narušení cirkadiánního rytmu. Velmi často tak oslabený cirkadiánní rytmus vede ke špatnému usínání či ranní letargii. Nedostatečná produkce melatoninu může mít mnoho projevů, např. výkyvy energie, nechutenství nebo naopak nadměrný pocit hladu, špatné trávení, neschopnost dosáhnout požadovaného cíle – zhubnout, nabrat svalovou hmotu, atd.

Některé projevy jsou dlouhodobějšího rázu a nemusíme je pociťovat hned. Může se jednat o rychlejší stárnutí, sníženou vitalitu, zvýšenou náchylnost na civilizační onemocnění, oslabený imunitní systém či zvýšený stres a pocit emocionální nestability.

Problémem nemusí být pouze narušený cirkadiánní rytmus ale i narušování zdraví našich očí. Modré světlo je vysokoenergetické viditelné světlo, které může mít negativní vliv na naše oči. Dlouhodobé vystavení modrému světlu může například způsobit digitální únavu očí a zvýšit riziko věkem podmíněné makulární degenerace.

 BeFunky-collage (8)-min

A CO ZELENÉ SVĚTLO? KDY JE TŘEBA HO BLOKOVAT? IMG_5617-min

Zelené světlo se nachází v oblasti viditelného světla s vlnovou délkou přibližně od 500 nanometrů (nm) do 565 nm a je tedy těsně nad modrým světlem. Podobně jako modré světlo, i zelené světlo je vyzařováno ze slunečního záření a umělých světelných zdrojů, jako jsou žárovky, mobilní telefony, počítačové obrazovky a televizory. Zelené světlo neaktivuje sítnicové dráhy tolik jako modré nebo jiné světelné paprsky, takže je méně pravděpodobné, že vyvolá migrénu. Přestože modré světlo může snižovat hladinu melatoninu dvakrát více než zelené světlo, doporučujeme se zelenému světlu před spaním vyhnout.

Ne vždy je ale zelené světlo pro tělo špatné. Pokud se tedy zrovna nechystáte spát, tak má zelené světlo kromě účinků na kolagen a pigmentaci vliv na lepší průtok krve do kůže, což podporuje hojení a omlazení. To může vést k celkovému zlepšení stavu pokožky a léčbě onemocnění, jako jsou ekzémy, dermatitida a růžovka. Pokud se vystavíte zelenému světlu v místnosti, světlo využívá své specifické vlnové délky, které pomáhají podporovat tvorbu kolagenu, snižovat záněty a zlepšovat hladinu energie. Především je však terapie zeleným světlem skvělou LED terapií při migréně a akutní i chronické bolesti. Terapie zeleným světlem snižuje chronickou bolest, úzkost a depresi. 

PROČ NOSIT ČERVENÉ BRÝLE?

Modrému světlu je vhodné se přibližně 1,5 – 2 hodiny před spaním vyhnout právě z toho důvodu, aby nedocházelo k narušování produkce melatoninu. Večer a před spaním je ideální nosit brýle s oranžovým nebo červeným zbarvením

Pokud tedy ve večerních hodinách potřebujete něco dodělat na PC, koukáte na seriál v TV, sjíždíte sociální sítě nebo koukáte na YouTube Anabolic Horse videa, určitě si brýle nasaďte, ať vaše oči nenamáháte a nenarušujete si tvorbu melatoninu. 

  • SWAGLIFT BRÝLE FLASH mají oranžová skla a dokážou odbourat 100 % modrého světla. Jelikož blokují 80% zeleného světla, jsou vhodné třeba i k večerní práci na PC.
  • SWAGLIFT BRÝLE RED VISION  - mají červená skla a dokážou odbourat 100 % modrého a 100 % zeleného světla světla.

DALŠÍ TIPY PRO ZLEPŠENÍ SPÁNKU A TVORBY MELATONINU:   7 (1)-min

  • Noste červené brýle 1,5 – 2 hodiny před spaním.

  • Ve večerních hodinách doporučujeme svítit spíše mírným slabším teplým (žlutým až červeným) světlem přízemní lampičky než intenzivními bílými stropními žárovkami.

  • Nastavte si noční (červený) režim obrazovky ve vašem telefonu – uvidíte, jak se vašim očím uleví.

  • Zakryjte všechny možné svítící kontrolky ve vaší ložnici.

  • Používejte blackout závěsy či žaluzie, aby vám nesvítilo pouliční světlo do místnosti, kde spíte.

  • Používejte masku na spaní, pokud vám to není nepříjemné.

  • Choďte spát v přibližně stejný čas.

  • Spěte minimálně 7 hodin.

  • Nejezte těsně před spaním.

Červené brýle jsou na trhu již několik desítek let. Původně měly pomáhat s migrénami. Teď přicházejí do obliby čím dál tím více pro jejich benefity. My ve Swagliftu říkáme, "červenými brýlemi dokážeš získat hodně parády za málo peněz". A pokud je nerozsedneš, zůstanou ti na celý život.

A7409171-min

JAK SI NASTAVIT ČERVENÝ REŽIM OBRAZOVKY TELEFONU?

iPhone

Nastavení → zpřístupnění → displej a velikost textu → filtry barev → zapněte barevné tónování a oba posuvníky posuňte co nejvíce doprava → dejte dvakrát ZPĚT (zpřístupnění) → zkratka zpřístupnění (úplně dole) → filtry barev → nyní 3x rychle po sobě zmáčkněte tlačítko vpravo z boku iPhonu. Hotovo.

Takhle si každý večer můžete nastavit červený režim obrazovky a nebudete tak tolik namáhat vaše oči.


Android

Aplikace Obchod Play → do vyhledávání ,,twilight“ → nainstalujte aplikaci a otevřete jí → zobrazí se info o modrém světle (přečíst nebo přeskočit) → dejte aplikaci povolení měnění barvy obrazovky → dovolit → otevře se nabídka, kde sjeďte k aplikaci TWILIGHT a aktivujte → vraťte se zpět do aplikace a zvolte, zda chcete sdílet s aplikací polohu, která je potřebná pro automatickou filtraci modrého světla podle západu slunce v dané lokalitě → aplikace zobrazí další možnost filtrovat lištu a uzamykací obrazovku → dovolit → instalované služby → TWILIGHT → aktivujte na ,,zapnuto“ → twilight → vraťte se zpět → zvolte si časy, kdy se má filtrovat modré světlo (to je na vás) → volíte si teplotu barvu a intenzitu.

 

 

 

 

PNG ČERVENÉ png oranžové

Zpět do obchodu