Vážení zákazníci, rádi bychom Vás informovali, že dne 8.5.2024, během státního svátku, nebudeme zpracovávat objednávky. Vaši objednávku budeme kompletovat a odesílat hned následující pracovní den. Děkujeme Vám za pochopení.

Bikina z Moravy

A7406666-min

Naše kráska FitSabina

Vyzpovídali jsme Sabču během stěhování do jejího nového domu. Probrali jsme její plány do budoucna, návrat na youtube, život s Jánkem a především, co byl klíč k jejímu úspěchu ve sportovní kariéře a proč odmítla nabídku v Clash of the Stars.  

1. Kam míří dnešní Sabča, potom co pověsila kariéru Bikini Fitness na hřebík?

Dnešní Sabča míří už hlavně za zdravím, funkčním tělem s udržitelnou formou. Teď aktuálně jsem si přes zimu trochu navýšila příjem a snažím se lehce nabrat zase nějaké svaly, ale nic nepřeháním, nemám žádný přísný režim, jedu hlavně na pocit. Občas mám takový nával, že bych se na stage vrátila, ale Jánko mi to vždy hodně rychle rozmluví :D Teď se chci hlavně věnovat přípravě svých závodnic na soutěže.

2. Nestýská se ti po bojových sportech a nechtěla by si začít něco kontaktního?

Občas trošku stýská, ale právě tím, jak je to kontaktní a já čím jsem starší tím víc ztrácím tu mladistvou nebojácnost, kdy mi bylo všechno jedno. Teď už vím, kolik by mě stály nový zuby, kdybych si svoje vyrazila :D a víc si jich vážím. To stejné prsa – představím si, jak bych musela na novou operaci, kdybych si poškodila tvrdou ránou implantát a kolik b y to stálo peněz a hlavně času se dávat zase do kupy a rychle mě to přejde.
Dokážu si představit se vrátit ke sportovnímu wushu, které není kontaktní a je víc o sestavách, skocích, gymnastice. Ale moje záda by mi teda nepoděkovala. Nebo začít dělat Taichi. Obojí mě trochu láká ale bohužel na to kvůli práci nemám už vůbec čas, většinu dne trávím u plánů za počítačem nebo s klienty a když mám trochu času, skočím do fitka nebo se věnuju aktivitám s pejskem. Kdybych měla víc volného času, asi bych o tom ale přemýšlela, ještě bych si zazávodila.

3. Proč si odmítla nabídku v Clash of the Stars a změnila bys někdy názor?

Mluvila jsem o tom už podrobněji v podcastu. Ve zkratce mi nepřijde fajn podporovat ten bizár. Je smutné, že spousta fighterů tvrdě dře roky na to, aby zápasili za pár drobáků a pak nějakej jouda, co neabsolvoval ani jeden trénink bere za jeden „zápas“ takový bomby. Plně respektuju, že to lidí baví, já sama se na to občas podívám, bizár prostě táhne, ale nerada bych toho bizáru byla součástí. Mít slavnější jméno je sice hezký, ale za co? Aby mě pak už nikdo pořádně nebral vážně, protože jsem byla bizárovat v clashi? To si těch 100 tisíc radši teda odpustím, za to mi to nestojí, zůstanu max jako divák.

BeFunky-collage3-min

4. Chybí ti závodění? Nebo si spokojená s rolí trenérky?

Občas ano, ale spíš mi chybí ta forma než to závodění, i když i po tom si trošku někdy zastesknu. Nejen ty závody samotné, ale všechny ty zážitky okolo, cestování, setkávání se s lidma. Bylo to fajn, ale už tomu nechci asi obětovat tak strašně moc času, zdraví a hlavně teda peněz, mezinárodní závodění je dost drahé.

5. Výživa VS dřina ve fitku, co je rozhodující a kde je potřeba větší znalost a disciplína?

Obojí. Jedno bez druhého nemůže být, tedy pokud zůstáváme u témata závodní formy. Tam opravdu nejde vymýšlet žádné kompromisy a je třeba dodržovat řádně jak trénink, tak nastavený jídelní plán, který se v průběhu přípravy taky průběžně mění podle toho, jak jde forma. Každopádně na to, aby člověk trochu zhubnul, stačí selský rozum – jíst o něco míň a hýbat se o něco víc než doteď. Zvýšit příjem bílkovin, jíst víc zeleniny a ovoce a už jen díky tomu by měl člověk jíst automaticky míň kalorií, když bude víc sytější z toho zdravého a těch kravin už se do něj tolik nevleze. Ani nebude mít díky vyššímu příjmu bílkovin tolik chutě, protože bude mít větší pocit sytosti.
Není potřeba žádných extrémů na to, aby člověk shodil pár kilo. Pokud to nezabere, tak si zjistit, co je to kalorická bilance a pomocí např. kalorických tabulek se dostat do mírného 
kalorického deficitu (např 10 %). A pokud pořád nic, tak děláš někde chybu a je potřeba oslovit někoho, kdo tomu rozumí a s jídlem nebo i tréninkem pomůže, nepouštět se každopádně sám do žádných nesmyslných drastických diet. Nejsou dlouhodobě udržitelné a většinou si tím člověk do budoucna akorát přitíží a zdravé hubnutí je následně o to komplikovanější.
 

BeFunky-collage4-min

6. Na co by si měly holky dát pozor, kdyby se chtěly naplno věnovat závodní přípravě?

Uf, tohle není odpověď na 1 odstavec ani 1 stránku, to je tak na celý podcast :D Ve zkratce bych doporučila, pokud s tím nemají žádné velké zkušenosti, oslovit kvalitního trenéra a investovat tím tak do svého zdraví. Závodní příprava není vůbec jednoduchá, i když se jede tím nejšetrnějším způsobem, protože závodní forma je sama o sobě nezdravá, vzhledem k tomu, jak nízké procentu tuku je na podiu žádané a tedy je to nápor na zdraví ať už se člověk chystá opatrně nebo ne.
Bez kvalitních znalostí si může člověk v přípravě dost ublížit, proto bych se na první soutěž nechystala určitě sama a svěřila bych se do dobrých rukou. Pokud nemá člověk dost znalostí a zkušeností a vrhne se sám do přípravy – v lepším případě přijde na podium nedotažená se špatnou formou, v horším si ponese zdravotní komplikace. Doporučuju hledat trenéra ne na základě toho, kolik medailí jeho svěřenci vyhráli, ale jak se jim daří po závodech. Strhat někoho z kůže aby měl formu na závody dokáže každej druhej trenér, ale dostat se zpět do fyzického i psychického balancu je po závodech těžší, než se může zdát a zajímala bych se hlavně o to, jak se trenér stará o své svěřence i mimo závodní sezonu.

7. Můžeš jmenovat věc, která byla klíčová k dosažení tvého úspěchu?

Za vším, co mi v životě vyšlo, stála hlavně pevná vůle a vytrvalost.

BeFunky-collage5-min

8. Jakou jednu věc by lidé měli dělat a nedělat, aby se dostali kam chtějí?

Nevysrat se na to při prvním pádu na hubu. Cesta k cíli není většinou lineární a dnes všichni čekají, že všechno bude hned. Na dobrý věci se čeká, vyžadují trpělivost a konzistenci.

9. Stanovuješ si dlouhodobé plány a cíle?

Určitě, celý život. Já si musím plánovat všechno jinak jsem nesvá. Mám svůj denní TO DO LIST, ale taky rozpis na týden a vždycky mám hlavní cíle stanovené na roky dopředu. Obdivuju, jak někdo může žít „ze dne na den“ a neřešit budoucnost, já bych se zbláznila. Samozřejmě mi plány někdy nevyjdou a průběžně je měním, jak se život vyvíjí.

BeFunky-collage1-min

10. Chceš se vrátit naplno k tvorbě videí nebo obsahu pro lidi a máš nápady, na co se můžeme těšit?

Doufám, že až se uklidní situace po spuštění shopu, tak se k točení začátkem příštího roku vrátíme.

11. Jak ovlivňuje tvůj vztah s Jánkem, tvůj fitness život? Štve tě něco?

Fitness život mi to neovlivňuje asi vůbec. Co se týká cvičení, tam se nic zásadně nezměnilo. Jídlo jsem teda držela mnohem poctivěji, protože jsem si prostě nekupovala domů kraviny a tak jsem je ani nejedla, teď už je to náročnější, když máme doma furt dobroty a mlsám :D Ale nejsem v žádné redukci, takže mi to nevadí. Jánko mi změnil život v mnoha ohledech hodně, ale co se týká fitness tak tam zrovna téměř vůbec.

BeFunky-collage2-min

 

Zpět do obchodu