Jak zlepšit spánek

Proč je spánek důležitý pro naše zdraví?

Spánek je jedním z nezbytných pilířů lidského zdraví a celkové pohody. Je to období, kdy tělo odpočívá a regeneruje, zatímco mozek zpracovává informace a ukládá vzpomínky. Nedostatek spánku nebo špatná kvalita spánku mohou mít závažné důsledky pro fyzické i duševní zdraví jedince.

Důvody, proč je spánek důležitý:

  • Regenerace těla: Během spánku se tělo opravuje a regeneruje. Dochází k opravám tkání, zvyšuje se hladina růstového hormonu a obnovuje se imunitní systém. Díky tomu je spánek klíčový pro fyzickou regeneraci.
  • Podpora duševního zdraví: Kvalitní spánek je nezbytný pro duševní rovnováhu. Nedostatek spánku může zvýšit riziko vzniku úzkostí, deprese a dalších duševních poruch.
  • Kognitivní funkce: Spánek má klíčový vliv na kognitivní funkce, jako je paměť, učení, rozhodování a koncentrace. Kvalitní spánek je nezbytný pro optimální fungování mozku a jeho schopnost zpracovávat informace.
  • Regulace emocí: Dobrý spánek je spojen s lepší schopností regulovat emoce a vyrovnávat se se stresem. Nedostatek spánku může vést k emocionální nestabilitě a snížené schopnosti řídit své emoce.

Jak zlepšit spánek:2-min

  • Vytvořte si pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát i vstávat ve stejnou dobu každý den, i o víkendech. Pravidelný spánkový režim pomůže synchronizovat vaše biologické hodiny a zlepší kvalitu spánku. I když je lákavé si o víkendu přispat, raději to nedělejte. Spánek se bohužel nedá naspat do zásoby. Spěte 7 – 8 hodin každý den!
  • Kofein: Kofein obsažený v kávě, yerba maté, GGBoosteru nebo Králičí Krvi má stimulační účinky a může způsobit potíže s usínáním, zejména pokud je konzumován v pozdějších odpoledních nebo večerních hodinách. Doporučujeme proto omezit příjem kofeinu v průběhu pozdějšího odpoledne a večera, jelikož se kofein odbourává i několik hodin.
  • Vyhýbání se modrému světlu: Modré světlo, které vydávají elektronická zařízení jako jsou chytré telefony, TV, čtečky, tablety nebo počítačové obrazovky, může narušit přirozený spánkový cyklus. Modré světlo potlačuje tvorbu melatoninu, hormonu odpovědného za regulaci spánkového cyklu, což může vést k potížím s usínáním a narušenému spánku. Nošení brýlí blokujících modré světlo ve večerních hodinách může pomoci chránit oči před negativními účinky modrého světla a podpořit přirozený spánek. Večer také není vhodné svítit stropními žárovkami (evokuje slunce). Používejte spíše přízemní lampičku s oranžovým či červeným spektrem (evokuje oheň). Modré světlo ale není nic špatného, je součástí slunečního svitu. Proto je velmi důležité vystavit se modrému světlu hned ráno, aby došlo k dostatečnému a kvalitnímu probuzení.
  • Úplná tma: V místnosti, kde spíte, byste měli mít ideální podmínky na spaní. Vhodná je úplná tma. Žádné svítící kontrolky, blikající wi-fi modem, svítící hodiny nebo světlo z ulice. Nejlepší jsou blackoutové závěsy či rolety a všechny kontrolky přelepit, aby vás světlo nevyrušovalo. Pokud nemáte možnost úplné tmy a nebo třeba cestujete letadlem, určitě je vhodnou volbou i maska na spaní.
  • Technika dýchání Andrewa Weila: Před spaním si vytvořte rituál, který vám pomůže uvolnit se a připravit se na spánek. To může zahrnovat čtení, poslech relaxační hudby nebo dechové cvičení 4 – 7 – 8. Tato jednoduchá technika dýchání byla vyvinutá Dr. Andrewem Weilem, známým lékařem a expertem na integrativní medicínu. Jak na to: 6-min
  1. Usaďte se nebo si pohodlně lehněte. Zavřete oči a uvolněte svaly celého těla.
  2. Dejte špičku jazyka na horní patro za zuby a nechte ji tam po celou dobu cvičení.
  3. Nádech: Pomalu a tichounce se nadechněte nosem a počítejte do čtyř.
  4. Zadržení dechu: Držte dech na sedm sekund.
  5. Výdech: Vydechněte ústy, počítejte do osmi, a současně uvolněte svaly.
  6. Opakujte: Tuto sekvenci opakujte 4 – 8x.

Tato technika dýchání může pomoci snížit stres a úzkost, uklidnit mysl a tělo a připravit vás na klidný spánek. Pravidelné používání této techniky před spaním může přispět k tomu, že se rychleji usnete a budete spát hlouběji a klidněji. Doporučuje se vyzkoušet tuto techniku pravidelně a pozorovat, jaký má vliv na váš spánek a celkovou pohodu

  • Optimální podmínky pro spaní: Do pohodlné postele s kvalitní matrací a polštářem, které podporují správnou polohu těla a minimalizují bolesti zad a krční páteře, se opravdu vyplatí investovat. Optimální teplota pro spánek se pohybuje kolem 18°C. Dobře vyvětraná místnost může pomoci udržet čerstvý a zdravý vzduch, což může přispět k lepšímu spánku. Zajištění správných podmínek pro spánek je klíčem k dosažení hlubokého, obnovujícího odpočinku a celkové pohody.
  • Jídlo před spaním: Není vhodné chodit spát s úplně lačným žaludkem, protože by vás mohl přepadnout hlad v době usínání nebo by vás dokonce mohl hlad v noci probudit. Není ale ani ideální najíst se těsně před spaním. Rozhodně byste se večer měli vyvarovat těžkým jídlům. Jako poslední jídlo dne doporučujeme lehčí jídlo 1 – 2 hodiny před spaním. Pro každého bude tento čas individuální.
  • Doplňky stravy: Kromě zavedení zdravých spánkových návyků a technik relaxace můžete také zvážit použití doplňků stravy, které mohou podpořit zdravý a regenerační spánek. Existuje několik doplňků, které byly spojeny se zlepšením kvality spánku a podporou relaxace. U nás na SWAGLIFT.COM najdete: 9-min
  1. Magnesium bisglycinát: Hojně se mluví o výhodách hořčíku pro zlepšení spánku. Magnesium bisglycinát je jednou z nejlépe absorbovatelných forem hořčíku a může pomoci uvolnit svaly a podpořit klidný spánek. Užívá se v odpoledních či večerních hodinách.
  2. Cherry Night: Instantní nápoj obsahující kombinaci aminokyseliny L-Glycinu, koncentrátu z višně obecné, extraktu z čínských datlí a hořčíku. Lze doporučit všem, kteří chtějí zlepšit kvalitu spánku a celkové zklidnění mysli.
  3. Nightcap: Nightcap je pokročilý nootropický nápoj na podporu relaxace a klidného spánku.
  4. Double Calm: Tento doplněk zajišťuje podporu při úzkosti, stresu a nespavosti.

Hackněte svůj spánek a vytvořte pro něj optimální podmínky. Spánek je základním prvkem zdravého životního stylu a jeho nedostatek může mít závažné důsledky pro celkové zdraví a pohodu. Dodržování zdravých spánkových návyků a péče o kvalitu spánku by měly být prioritou pro každého, kdo dbá o své dlouhodobé zdraví a blaho.

Zpět do obchodu